Így mobilozzunk kevesebbet!

Szokásaink rengeteget változtak az elmúlt évtizedekben. Másképpen viszonyulunk a karrierváltásokhoz, más szellemben nevelünk gyereket, másképpen főzünk, mást fogyasztunk, mint ahogy azt nagyanyáink, vagy akár a szüleink tették.

De a legnagyobb hatással talán a digitalizáció van a mindennapi életünkre. Régen egy átlagos hétköznap merőben másképp nézett ki, a mobiltelefonok megjelenése, majd az érintőképernyős okostelefonok és a közösségi médiák ugrásszerű terjedése alapjaiban változtatta meg milliárdok szokásait. Azt hiszem ha most mindenki vetne egy pillantást a mobilja képernyő idejére, akkor a legtöbbünk egy picit megdöbbenne. Abszolút nem kiugró adat ugyanis a napi átlagos 3-4-5 óra (mobil!) képernyő előtt töltött idő, ami valljuk be, őrületesen magas szám, és sok esetben negatív hatással van a mindennapjainkra – még ha ezt nem is feltétlenül vesszük észre -.

Jelentősen csökkennek a társas programok, és ez nem csak a tágabb értelemben vett környezetünkre értendő, hanem a családtagok közt is megfigyelhető tendencia. Rengeteg otthonban esti program, hogy mindenki a saját szobájában, elvonulva nyomkodja a telefonját. Ami pedig az igazán nagy veszélye ennek, hogy függőséget okoz, és akár egy szenvedélybetegségről, erről is nagyon nehéz leszokni, vagy legalább redukálni egy elfogadhatóbb szintre. Szerencsére vannak praktikák, amelyekkel ezt megkönnyíthetjük. Az első ilyen, hogy kijelölünk telefonmentes időszakot, – ideálisak erre az esti órák -, amikor a telefonhasználat tabu. Helyette bármilyen egyéb, közös programot választhatunk, amiben aktívan részt vesznek a családtagok, de akár az olvasás is tökéletesen megfelelő. A másik, amit érdemes megfogadni, az az éjszakai külön alvás. Azaz a hálószobába nem visszük a készüléket, így se lefekvés előtt, se felkelés után nem a telefon nyomkodásáé a főszerep. Ehhez nagy segítség, ha ébresztéshez egy külön órát használunk, így véletlenül sem kerül a kezünk ügyébe a mobil reggelente. A napközbeni használatot a legegyszerűbben úgy tudjuk csökkenteni, ha nincs a közvetlen közelünkben a telefon, illetve ha az értesítéseket kikapcsoljuk – főleg azokat, amelyek nincsenek összefüggésben a családdal, vagy a munkánkkal -. Ezt a pár trükköt alkalmazva jócskán csökkenthetjük a képernyő előtt töltött időt, amelynek hosszútávon rengeteg jótékony hatása lesz.