Hőszigetelés vastagságok tudnivalók 2022

Az energetikai előírások a felújításokra, új épületekre, valamint bővítésekre kötelezően meghatározzák az U érték követelményt, vagyis a fűtött teret határoló épületszerkezetekre vonatkozó hőszigetelő képességet. Az alábbiakban bővebb információkat osztunk meg a hőszigetelés vastagságokról.

Hőszigetelés vastagságok 2022, avagy mit érdemes tudni a témában? Az U érték a fajlagos hőátbocsájtási tényező, melynek mértékegysége Watt per négyzetméter Kelvin. Az U érték nem a hőszigetelés vastagságát határozza meg, ugyanis sokféle vastagságú, anyagú épület van, melyek különféle hővezetési tulajdonsággal rendelkeznek. Más tulajdonságokkal rendelkezik egy napjainkban készült modern vázkerámia falazat, mint egy 60-as években épült kisméretű téglafal. A jelenleg aktuális hőszigetelési követelmény a fűtött teret határoló szerkezeteket illetően 2018 óta van érvényben. Az U érték a szerkezetet jellemzi, méghozzá az egy négyzetméter felületen át távozó hőveszteség alapján. Az U értéket úgy kell értelmezni, hogy minél alacsonyabb az értéke, a szerkezet annál jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik. A hőszigetelés vastagságok több tényezőtől függnek, ilyen például a szigetelőanyag típusa és az épületszerkezet.

A homlokzati hőszigetelő anyag választásához tisztában kell lenni azzal, hogy a falak megfelelő vízszigeteléssel rendelkeznek-e. Az 1960 után épült házakon jellemzően megfelelő vízszigetelés található, ezekre kőzetgyapot, extrudált polisztirol, valamint grafitos hőszigetelés építhető be. Az 1960-as évek előtt épült, bizonytalan vízszigetelésű falazatra kőzetgyapot építhető be, illetve a könnyűszerkezetes falazatra is kőzetgyapot beépítése ajánlott. Bővebb információkért látogasson el az energetikai-tanusitvany-veszprem.hu weboldalra!