Külföldön dolgoznál? Ezekre figyelj!

Egész máshogy fest a munkaerőpiac, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. Ma már egyáltalán nem meglepő az, ha egy fiatal, kikerülve az iskolapadból nem hazánkban képzeli el a jövőjét, hanem úgy dönt, hogy világot lát és valamilyen külföldi országban próbál szerencsét.

Ez persze nem csak a frissen végzettekre igaz, hiszen akik valamilyen oknál fogva nem tudnak előrébb jutni a karrierükben, vagy csak többet szeretnének keresni ugyanazzal a munkával, azok is sokszor választják azt az opciót, hogy elhagyják az országot és idegen földön kezdenek új életet. Ez elsülhet nagyon jól is, ám ha meggondolatlanul vágunk bele egy ilyen kalandba, akkor az egy életre szóló rossz élménnyé is válhat. Máshol sincs ugyanis kolbászból a kerítés és jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit tudunk nyújtani a munkaerőpiacon és a célország munkáltatói mit várhatnak a dolgozóiktól. A legjobb, amit tehetünk az az, hogy mindenekelőtt alaposan tájékozódunk, és pontos tervet készítünk az első hónapokra.

A leggyakoribb hiba, amit sokan elkövetnek, az az, hogy tényleg csak szerencsét próbálni mennek ki külföldre, azaz úgy indulnak neki a több száz, nem ritkán több ezer kilométernek, hogy nem szerveznek le semmit, csak azt gondolják, hogy majd lesz valahogy. Ez innen, az otthon biztonságából még jó ötletnek tűnhet, ám élesben már kevésbé lesz az, hisz amíg majd kint munkát keresünk, addig is élni kell valamiből, és a lakbér, az élelmiszer, az interjúk miatti utazások rengeteg pénzt felemésztenek, pláne, ha hónapokig elhúzódik, mire munkát találunk. Ugyancsak fontos, hogy legalább alap – de inkább erős közép – szinten beszéljük azt a nyelvet, ami a célország anyanyelve. Vannak ugyan olyan munkakörök, ahol ez nem feltétlen elvárás, de ezek egyrészt alacsony bérrel járnak, másrészt bármilyen hivatalos – vagy nem hivatalos – ügyet szeretnénk intézni, az nyelvtudás nélkül nagyon nehéz feladat lesz. A legjobban akkor járunk, ha már itthonról leszervezünk magunknak egy munkát és csak úgy indulunk neki. Ugyanez igaz a szállásra is, hisz ott kint könnyen kapkodás lehet a vége, ami sosem végződik jól. Legyünk nagyon körültekintőek és megfontoltak, mert még így is nehéz minden kezdet, de a hosszú távú sikerhez az alapos tervezés elengedhetetlen.