Így kezdj új vállalkozásba!

Az alkalmazotti létnek megvan a maga előnye: mégpedig az, hogy aránylag kiszámíthatóvá teszi a mindennapokat és az életünket. Előre tudjuk, hogy mettől meddig kell dolgoznunk és ezért pontosan milyen összeg üti majd a markunkat a következő hónapban.

Persze néha becsúszhat némi túlóra, ám jellemzően jól gazdálkodhatunk a szabadidőnkkel és a pénzügyeinket is tudatosan tervezhetjük, hisz a fizetésünk egy állandó és biztos jövedelem. Azonban kár lenne tagadni, hogy az alkalmazotti munkaviszony bizony számtalan hátrányt is rejt magában. A legfőbb ilyen általában az anyagiakkal függ össze, hisz hiába a menetrend szerint érkező fizetés, nagyon kevés olyan munkakör van ma hazánkban, amivel ilyen formában valóban sok pénzt lehetne keresni. Ez pedig sokaknál egy idő után problémát okoz, és ha előbb nem utóbb, valamilyen megoldás után néznek.

Többnyire ekkor jön az ötlet: kellene egy saját vállalkozás. Hisz akkor nem lenne főnök, aki beosztja az időnket, sőt, a megtermelt pénzt is saját magunknak keresnénk. Ám ilyenkor érdemes egy picit hátra lépni, és alaposan megtervezni jó előre mindent. Mert bár elméletben talán könnyűnek tűnik egy vállalkozás elindítása, talán meg egy jó ötletünk is van, a valóság közel sem olyan egyszerű, és ahogy a bölcsek mondják: egy jó ötlet az semmi. A megvalósítás a minden. Ahhoz azonban, hogy vállalkozásunkat sikerre vigyük, nagyon sok akadályon kell átverekedni magunkat, amelyek egy jelentős részére fel lehet készülni valamennyire, feltéve, ha szánunk erre elég időt. Első lépésként mindenképpen készítsünk üzleti tervet, és bánjunk szigorúan a számokkal. Elemezzük ki, hogy a rendelkezésre álló tőkével és a várható kiadásokkal meddig marad életben úgy a vállalkozás, hogy nem termel – még – hasznot. A költségeknél fektessünk nagy hangsúlyt a járulékos kiadásokra. Könyvelési díj, helyiség bérlés, informatikai eszközök. Számoljunk marketing költséget, hisz hirdetni szinte minden új projektet muszáj ahhoz, hogy szélesebb kör értesüljön a létezéséről. Kérjük ki régóta vállalkozó barátaink tanácsait, nagyon sokat tanulhatunk tőlük. Ha pedig mindent alaposan végigjártunk és a terv még mindig életképesnek tűnik, akkor vágjunk csak bele a megvalósításba, és készüljünk fel rá, hogy így is nehéz dolgunk lesz.

Vélemény, hozzászólás?