Hogyan nyerjük vissza a motivációnkat?

Még a legnagyobb sportemberek is megszenvedik időnként, hogy a lendületük a legelszántabb akarat ellenére is alábbhagy. Ez hatványozottan sűrűbben előfordul az átlagemberekkel, hisz míg egy profi csak a hivatásának él, addig a hobbiból sportolóknak ott a munkahely okozta stressz, az időhiány és még rengeteg tényező.

Ám ha nem vagyunk megfelelően motiváltak, akkor nagyon nehéz fejlődést elérni. Legyen szó izomépítésről, vagy fogyásról, de akár csak arról, hogy rendszeres kondizással formában tartanánk magunkat, ha nincs meg a lendület, ha lanyhul az akart, akkor egyre többször legyintünk az edzésre, és bizony egyre sűrűbben választjuk inkább a könnyed utat, ahelyett, hogy a szabadidőnkben a teremben sanyargatnánk magunkat. A motivációt visszanyerni pedig nem egyszerű feladat. A jó hír, hogy ha lépésről lépésre haladunk és alkalmazzuk a jól bevált apró trükköket, akkor jó eséllyel rövid idő alatt újra ösztönözve leszünk a sikerek irányába.

Az első és legfontosabb, hogy állítsunk fel magunknak egy hosszú távú célt. Egy olyat, ami mondjuk egy év alatt teljesíthető. Nagyon fontos, hogy véletlenül se rugaszkodjunk el a valóságtól, ne akarjunk 12 hónap alatt harminc kilogramm izmot magunkra pakolni, legyünk reálisak. Ha megvan a kitűzött hosszú távú elvárás, akkor jöhet a pontos terv készítése, és a rövidtávú célok meghatározása. Készítsünk pontos edzéstervet és étrendet, és határozzuk meg az ellenőrző napokat, amikor méredzkedünk, és ezekre az időpontokra is adjunk meg elérhető célokat. Ha tehetjük, akkor vonjunk be egy partnert az edzéseinkbe, illetve a diétánkba, hisz ha van egy társ, akkor sokkal nagyobb a motiváció, már csak a versenyzés miatt is. Fontos, hogy eleinte mindenképpen olyan célokat tűzzünk ki, amelyek biztosan teljesíthetőek, hisz minél több apró sikert könyvelünk el rövid idő alatt, annál nagyobb lesz a lelkesedésünk és a motivációnk a továbbiakban.