Hogyan lehetséges az örökzöld terasz műfű lerakása házilag?

Van, hogy a műfű az egyetlen megoldás, ha zöld felületet szeretnénk bizonyos területeken látni. Praktikus és egyszerű lehetőség ez arra, hogy gyönyörű környezetet varázsoljunk a teraszra is. A terasz műfű lerakása nem annyira bonyolult dolog, azonban néhány apróságra érdemes odafigyelni. Tudni kell először is azt, hogy milyen típusú műfüvet szeretnénk vásárolni.

Van kültéri műfű és beltéri műfű. A kültéri szintetikus műfű valamennyivel drágább, hiszen sokkal többet kell bírnia, mint egy fedett helyen lévő műfűnek. El kell tudnia vezetni az esővizet és hagynia kell szellőzni a talajt is és még az is fontos, hogy UV álló műfű legyen a kültéri helyeken, hogy sokáig szép zöld maradhasson.

A terasz műfű vásárlásnál mindkettővel számolhatunk, a terasz adottságaitól függően. Vannak fedett és fedetlen teraszok, ezért kültéri és beltéri műfűvel egyaránt burkolhatunk a teraszon. Sőt, nem csak a padlóra telepíthetjük a műfüvet a teraszon, hanem dekorációs célra is használhatjuk, például tehetünk műfüvet a falra is.

A különbség kültéri és beltéri műfű esetében elsősorban a hátoldal kialakításánál tapasztalható, utóbbinál nincs szükség vízelvezető funkcióra.

Műfű
Műfű

Lássuk akkor azt, hogy hogyan történik a terasz műfű lerakása?

Azt kell mondani, hogy a terasz műfű még a bocsánat, de kétbalkezes embereknek sem jelent nagy kihívást. Gyakorlatilag a méretre vágáson kívül semmi odafigyelést nem óhajt a terasz műfű, főleg akkor, amikor fedett teraszról beszélünk. Sok esetben a műfű szőnyeg, a műfű tekercsek leterítése után semmi teendőnk nincs még a rögzítéssel sem, hiszen biztosan lesz a teraszon kerti bútor, ami rögzíti. Ha csúszós csempére tettük, akkor pedig kétoldalas ragasztószalaggal tudjuk fixálni a biztonság kedvéért.

Kellékek a terasz műfű lerakáshoz:

  • mérőszalag
  • sniccer
  • kétoldalas ragasztószalag

Jó tanács: ha nagy teraszunk van, akkor a 2 méter széles műfű tekercs helyett a 4 méter széles műfüvet válasszuk, így szebb lesz az összkép, mivel nem lesznek összeillesztések a felületén.

A terasz műfű karbantartása, tisztítása:

A műfű egy olyan modern és innovatív burkolási lehetőség, amivel semmi gondunk nincs a telepítés után. Terasz műfű esetében pedig még inkább igaz ez. Az élethű műfűvel borított terasz esetleg slaggal letisztítható, felfrissíthető, de ez inkább csak az extrém meleg időjáráskor kellhet. Néha pedig leseperhetjük egy seprűvel.

Ezeken kívül nem kell vele semmit tenni, csak hátradőlni a nyugágyon és élvezni a gyönyörű teraszunk szép látványát.

Vélemény, hozzászólás?