Kistestvér érkezik a családba

Az új jövevény érkezése nagy dolog a család életében. A kistestvér beilleszkedése a család életében zökkenőmentes lehet, ha odafigyelünk az idősebb gyermekekre. Fontos, hogy minden gyerek ugyanannyi törődést és szeretetet kapjon, éreztessük a nagyobb gyerekekkel, hogy nincsenek elfelejtve, ott vagyunk nekik, ha szükségük van ránk.

A család, az édesapa vagy a közeli családtagok is segíthetnek a nagyobb testvérek lefoglalásában, amíg az édesanya a csecsemővel van elfoglalva. A gyerekek kíváncsian várják a kistestvér érkezését, fontos, hogy együtt töltsenek bizonyos időt szülői felügyelet mellett. Ha érdekli őket, bevonhatjuk néhány kisebb feladatba is, például segíthetnek a babafürdő előkészítésében. Már a kistestvér érkezése előtt beszélgessünk sokat a gyermekkel, meséljük el, mennyiben változik az élete és a család mindennapjai. Ne titkoljuk el a nehézségeket sem, ne csak arra összpontosítsunk, hogy szeresse a kicsit, és milyen nagyszerű dolog, hogy lesz egy kistestvére, ha nem így érez, akkor rengeteg rossz érzést, csalódottságot, haragot, bűntudatot élhet át.

Próbáljunk a kicsi mellett a nagyobb testvérrel is kettesben tölteni egy kis időt, meséljünk neki arról, milyen volt, amikor ő volt ilyen pici, hogyan gondoskodtunk róla. Ha segít a baba körüli teendőkben, vagy a kezébe adjuk a kistestvért, minél kevesebb tiltást fogalmazzunk meg. Kerüljük a „ne fogd olyan szorosan” megfogalmazást, helyette kérjük meg, hogy tartsa kicsit finomabban. Dicsérjük minél többet. Ha a nagyobb testvérnél újra előfordul a bepisilés, bekakilás, azt jelezheti, hogy a gyermek fél valamitől, vagy szeretné, ha jobban figyelnének rá. legyünk türelmesek, a helyzet rendeződni fog. Ha a nagy rosszalkodik féltékenységében, öleljük meg, így jelezve neki, hogy most is szeretjük őt. A szülők nyugodt lelkiállapota sokat segít a testvérféltékenység megelőzésében.

Vélemény, hozzászólás?