Hogyan kezelhető a fogak körüli csontpusztulás?

Az érzékeny páciensek esetében könnyen komoly fogágybetegség alakulhat ki, különösen, ha a páciens elhanyagolja a rendszeres legalább napi két alkalommal minimum két percen át tartó fogtisztítást. Az alábbiakban a fogínygyulladás folyamatát vesszük végig a kezdetektől a visszafordíthatatlan fogágypusztulásig.

A fogínygyulladás teljes folyamatáról ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Megfelelő szájhigiénia és egészséges szervezet esetén a fogak szép csontszínnel rendelkeznek, az íny pedig halvány rózsaszínű és feszesen tapad a fogak nyakára. Annak érdekében, hogy ez az állapot megmaradjon, fontos, hogy legalább napi kétszer alaposan meg legyenek mosva a fogak és kétnaponta a fogköz tisztítva legyen. Ezenkívül fél évente célszerű professzionális fogkő eltávolításon részt venni. Ha a páciens fogínyvérzést tapasztal, az biztos jele az ínygyulladásnak. Ha az előbb említett fogápolási módszereket nem tartja be a páciens, akkor szinte biztosan megtapasztalja a fogínyvérzést. A lepedék alatt megbúvó baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak és anyagcseréjük során savakat és toxinokat termelnek.

Ha az íny bepirosodik és érzékennyé válik, sőt akár vérzékenyebb is lesz, az egyértelmű jele az ínygyulladásnak. Ha a gyulladás nincs kezelve, akár csak egy egyszerű fogmosással, akkor a fogíny megduzzad és a fogak közt egy pici tasak alakul ki, aminek mélyéről sokkal nehezebb eltávolítani a lepedéket. Ha a fogkő hosszú ideig megmarad az íny alatti területen, akkor idővel csontpusztulás alakul ki. Az elpusztult csont magától nem regenerálódik, így komolyan kell venni a problémát és nem szabad megvárni, amíg a csontpusztulás folyamata megkezdődik. Fontos, hogy nem szabad megvárni, míg a fogak mozgathatóvá válnak, mert akkor már nagy a baj!

Vélemény, hozzászólás?