Hogyan érzékelik a fogak a hideget?

A fogszuvasodásban szenvedők számára a hideg ital és étel elfogyasztása kínokat okozhat. „Ez egy egyedülálló fájdalom” – mondja David Clapham, a Howard Hughes Orvosi Intézet (HHMI) alelnöke és tudományos főtisztviselője.

Ő és egy nemzetközi tudóscsoport kitalálta, hogy a fogak hogyan érzékelik a hideget, és meghatározták az érintett molekuláris és sejtes szereplőket. Mind az egerekben, mind az emberekben az odontoblasztoknak nevezett fogsejtek hidegérzékeny fehérjéket tartalmaznak, amelyek érzékelik a hőmérsékleteséseket – írja a csapat 2021. március 26-án a Science Advances folyóiratban. Ezeknek a sejteknek a jelei végül fájdalomrázkódást okozhatnak az agyban. A mű magyarázatot ad arra, hogy egy korhű házi gyógymód hogyan enyhíti a fogfájást. A szegfűszegolaj fő összetevője, amelyet évszázadok óta használnak a fogászatban, tartalmaz egy vegyszert, amely blokkolja a „hidegérzékelő” fehérjét – mondja Katharina Zimmermann elektrofiziológus, aki a németországi Erlangen-Nürnberg Friedrich-Alexander Egyetem munkáját vezette.

Az ezt az érzékelőt még konkrétabban célzó gyógyszerek kifejlesztése potenciálisan kiküszöbölheti a fogak hidegérzékenységét, mondja Zimmermann. „Ha van egy megcélozni kívánt molekula, lehetőség van a kezelésre.” A fogak elpusztulnak, amikor a baktériumok és a sav filmjei megeszik a fogzománcot, a kemény, fehéres fogburkolatot. A zománc erodálódása során üregeknek nevezett gödrök keletkeznek. Nagyjából 2,4 milliárd embernek – a világ népességének körülbelül egyharmadának – van kezeletlen ürege a maradandó fogakban, ami erős fájdalmat okozhat, beleértve a rendkívüli hidegérzékenységet is. Senki sem tudta, hogy a fogak hogyan érzékelik a hideget, pedig a tudósok egy fő elméletet javasoltak.

Vélemény, hozzászólás?