Ha eljött az idő a hajtókar csapágy cserére!

A hajtókar csapágyai támogatják a főtengelyt, ami elég egyszerűen hangzik. A hajtókar csapágyaknak azonban csökkenteniük kell a forgó főtengely és az álló motortömb közötti súrlódást is, és így élettartama alatt a legtöbb kárt ezek az alkatrészek szenvedik el.

A legjobb minőségű hajtókar csapágy rendelhető az alkatreszek.hu weboldalra kattintva, tehát nincs más dolga, mint ide látogatni, ha ön is úgy látja, hogy itt az ideje a hajtókar csapágy cseréjének. Általában a motorfunkciók miatt kopnak, nem pedig a csapágyé miatt, ami lehetetlenné teszi annak megjóslását, hogy meddig fognak élni vagy mikor fognak meghibásodni. Ideális körülmények között a végtelenségig tartanának. Általában réz- és ólomvegyületekből készülnek, amelyeknek számos gyengesége van. A legfontosabb tényező a kenés. Amíg folyamatosan folyik a tiszta olaj, addig a csapágyak általában finomak. Ha az olaj piszkos, vagy ha az ellátás megszűnik, akkor kezdődnek a problémák. Ezek mind gyakori körülmények az autó motorjában, és néha más problémák jelei is lehetnek. Nincs sok külső jel a hajtókar-csapágy problémáiról, de ha gyanítja, hogy az olajellátás veszélybe kerülhet, jó eséllyel idő előtt kophat. Ha a főtengelye olajat veszít egy hibás tömítésből, akkor egy tócsa jelenik meg a parkolójában. Amikor az autó jár és olajszagot érez, vigyázni kell, mert onnantól csak rosszabbodik az állapota.

Tehát mi történik, amikor a főtengely-csapágyak végül tönkre mennek? Ha szerelője azt mondja, hogy “katasztrofális motorhiba van”, akkor ez valóban igaz lehet. Ha a hajtókar-csapágyak meghibásodnak, a hő, a nyomás és a fém-fém érintkezés növekedése a főtengely és a hajtórudak torzulását okozhatja, ami viszont a motor megrekedését eredményezi. Szükség lesz a motor teljes szétszerelésére és összerakására (ha úgy dönt, hogy megtartja az autót). Bővebben a hajtókar csapágyakról az alkatreszek.hu weboldalon olvashat majd.

Vélemény, hozzászólás?