A legjobb idő a növények öntözésére nyáron

Ha körbenéz észreveheti, hogy mindenki máshogy öntözi a növényeit. Egyes háztulajdonosok a munkanap végén öntöznek, míg mások úgy programozzák a locsolás időzítőjét, hogy az automatikus locsolók hajnalban napi 15 percre bekapcsoljanak; mások pedig azon gondolkodnak, hogy a növényeket inkább akkor öntözik, amikor a gyerekeknek kedvük van pancsolni.

Az öntözés időzítése azonban nemcsak egészségesebb növényekhez vezet, hanem a vízszámláját is megtakaríthatja. A reggeli öntözésről sok szó esik az esti öntözéshez képest. Melyik időszak lehet a legjobb? A válasz az, hogy attól függ. Általában bölcs dolog felülről locsolni egy növényt, mint például egy öntözőfejjel. Ez lehetővé teszi a lombok gyors kiszáradását, megtagadva a gombaspórák letelepedését a leveleken. Azonban nem mindenkinek van ideje reggel 6-kor az udvaron állni és locsolni a kutya sétáltatása és a gyerekek napközibe juttatása között.

Ha este jön el a kertészkedés ideje, akkor rendben van, ha ilyenkor locsolja meg a növényeit, ha ügyel arra, hogy a vizet közvetlenül a gyökérzónába juttassa, ahol a növényeknek a legnagyobb szüksége van rá. Ha meglátja kedvenc hibiszkuszát vagy bazsarózsáját egy forró napon, úgy érezheti, mintha egy riasztó csengene a testében. A hervadás miatt a növények úgy néznek ki, mintha a halál ajtajában lennének, és bizonyos esetekben ez elő is fordulhat. Vannak dolgok, amik hervadást okozhatnak, beleértve a kártevőket és az egyes betegségeket, sőt a túlöntözést is. Ezenkívül a növények egy forró napon megereszkedhetnek, hogy megbirkózzanak a hőmérséklettel, de aztán visszapattannak, amikor este lehűl az idő. Idővel megismerheti növényeit, és felismerheti azokat, amelyek máshogy reagálnak a kánikulára és az öntözésre. Annak ismerete, hogy növényei egynyári vagy évelő növények, kulcsfontosságú tényező annak eldöntésében, mikor kell öntözni a növényeket kánikula idején.

Vélemény, hozzászólás?