Gyors tippek a jobb hallgatási készségekért

A mai rohanó világban a jó hallgatási képességek nem éppen a legjobbak. Ezek a rossz hallgatási szokások azonban ronthatják intelligenciánkat, kapcsolatainkat és hírnevünket. Nem is beszélve arról, hogy ez rossz beszélgetést eredményez. Szóval, mik azok a könnyű módszerek, amelyek segítségével az agyunk jobb hallgatóvá válhat?

Az érzelmek nagyon erősek, főleg beszélgetés közben. Ha nem hallgat, akkor előfordulhat, hogy nem a teljes üzenetet kapja meg a valójában elmondottak mögött. Ettől őszítetlennek vagy hidegnek tűnhet, ami árthat a beszélgetésnek és/vagy a beszélővel fennálló kapcsolatának. Harcoljon a vágy ellen, hogy gondolkodjon egy válaszon. Sajnos mindannyian ezt csináljuk. Hányszor felejtette el azoknak a nevét, akiket megismert? Valószínű, hogy azért van, mert annyira a saját nevének kimondására koncentrált, hogy nem is figyelt arra, amit a másik mondott. Néha sokkal jobban érdekel bennünket a mondanivalónk és az, hogy ezt hogy fejezzük ki, mint maga a beszélgetés lényege. Amikor valakivel beszélget, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a válasz megtervezése helyett arra koncentráljon, amit ő mond.

Ha szükséges, álljon meg egy pillanatra, és szívja magába az elhangzottakat. Ez nemcsak a hallgatási készségeket segíti, hanem a legmegfelelőbb válasz meghatározásában is előnyös lesz. Mint minden készség esetében, a hallgatás megtanulása is gyakorlatot igényel. Ha tisztában van rossz hallgatási szokásaival, tudatosan törekedjen arra, hogy minden nap őszintén hallgasson másokat a fenti tippek felhasználásával. Íme néhány gyors és egyszerű módszer az aktívabb hallgatóvá váláshoz: legyen szemkontaktus, mosolyogjon, alkalmanként fogalmazza meg a hallottakat, tegyen fel releváns kérdéseket, jegyezzen fel dolgokat, legyen jelen, és fordítson teljes figyelmet a beszélőnek.

Vélemény, hozzászólás?