Gáz, vagy villanytűzhely? Melyik a jobb választás?

Egy háziasszony életében a konyha felújítása egy rengeteg kérdéssel és döntéshozatallal járó folyamat. Milyen munkalapot rakassunk? Mekkora mosogató tálcára lesz szükség? Inkább beépített gépek legyenek, vagy különállóak?

No és persze ott van mind közül a legfontosabb: milyen tűzhelyet – és sütőt – vegyünk? Melyik a leggazdaságosabb, legbiztonságosabb, na és persze a leginkább felhasználóbarát? A múlt század végéig ez nem volt egy nagy dilemma, hisz a gáztűzhelyek abszolút uralták a piacot, ekkoriban még ugyanis a villannyal működő társaik a hagyományos vaslapos megoldással operáltak, amelyek nagyon nehezen melegedtek fel és ezáltal kényelmetlen – lassú – volt rajtuk a főzés, nem utolsó sorban pedig a rengeteg hő veszteség miatt meglehetősen gazdaságtalanok voltak. A technika azonban rengeteget fejlődött az elmúlt húsz évben és ma már korántsem ilyen egyértelmű a választás.

A vaslapos tűzhelyeket követték ugyanis a kerámialapos megoldások, amik sokkal gyorsabban elérték a kívánt hőfokot – ám még mindig nem volt optimális az energiafelhasználásuk -, ma pedig már az indukciós lapoké a főszerep, melyek nem csak villámgyorsan hevítenek, de köszönhetően annak, hogy magát az edényt melegítik, rendkívül energiatakarékosak. Természetesen a gáztűzhelyek is fejlődtek az évek során, ám közel sem ilyen mértékben. Bár ma már pontos hőfokot is beállíthatunk – és szerencsére a legtöbb készüléknél az égésbiztosító révén a szivárgástól sem kell tartanunk – a gázzal működő tűzhelyek legfőbb előnye az alacsony bekerülési költség. Ennek megfelelően érdemes gondolkodnunk – és azt mindig vegyük figyelembe, hogy az indukciós lap biztonságosabb -, ám ha a választás nem pénz kérdése, akkor szinte biztos, hogy egy prémium márkás villanytűzhellyel hosszú távon jobban járunk.