Lehetséges a motor szívórendszerét dióhéjjal tisztítani?

Egy autó rengeteg különféle alkatrészből áll, melyek együttes működéséből jön létre a gépjármű. Az alkatrészek idővel elöregszenek, szennyeződnek és sérülnek, aminek következtében hibásan kezdenek működni. A javítás, felújítás lehet pár filléres és akár félmillió forintos kiadás is. Utóbbi miatt az autószerelők igyekeznek alternatív megoldásokat keresni.

A szívórendszer dióhéjjal való tisztításáról itt olvashat bővebb információkat! A közvetlen benzinfecskendezésű motorok szívó oldalán könnyen koksz rakódhat le, mely csökkenti a cső keresztmetszetét, mely az üzemanyag beáramlását elégtelenné teszi, melynek következménye a romló teljesítmény és az egyenetlen alapjárat. Idővel leválhatnak a lerakódott koromdarabok és ha bekerülnek a hengerbe, akkor komoly károsodás lehet a következmény. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, el kell távolítani a lerakódott kormot. Ez viszont egyáltalán nem könnyű feladat. Ma már kaphatók olyan kétes hatású vegyületek, melyek a megfelelő helyre juttatva, részben vagy egészben eltüntetik a lerakódásokat, azonban sokszor ez sem jelent megoldást.

A legbiztosabb hibaelhárítási módnak a manuális tisztítás számít, melyhez először szét kell bontani a teljes motort, ami hatalmas munkával jár. Munkadíjjal együtt a teljes tisztítási folymaat akár két-háromszázezer forintba is kerülhet. Szerencsére van ennél pénztárcabarátabb megoldás is, amihez a motort sem kell megbontani. Csak egy összetevő szükséges hozzá, ami nem más, mint a dióhéj. Apró néhány milliméteres darabokra kell darálni, majd sor kerülhet a tisztításra. A szerelőműhely segítségére azonban így is szükség lesz, mivel kelleni fog egy-két nagy teljesítményű gép. Bővebb információkat az alkatreszek.hu weboldalon talál!