Félsz a repüléstől? Így tegyél ellene!

Érdekes kettősség, hogy míg világot látni és új célpontokat felfedezni az emberek legnagyobb része nagyon is szeret, addig talán nincs még egy olyan dolog, amitől annyian rettegnek, mint a repüléstől.

Statisztikák szerint nagyjából minden ötödik-hatodik ember fél a repüléstől, ami valljuk be iszonyatosan magas szám. Ennek persze vannak fokozatai, van akinek csak kellemetlen az egész procedúra, van aki csak a felszállás alatt érzi egy kicsit rosszul magát, és vannak, akik inkább átgyalogolnának egy másik földrészre is, csak felszállni ne kelljen. Sajnos azonban ha messzi úti célt nézünk ki, akkor a repülésen kívül minden más megoldás rendkívül időigényes és drága is, így hiába mondják azt sokan, hogy aki retteg, az egyszerűen csak ne repüljön, ez bizony nem mindig járható út. Jó hír, hogy apró trükkökkel azért elviselhetőbbé lehet tenni az utat, még ha igazán megszereti nem is fogjuk.

A legfontosabb az, hogy legyünk őszinték saját magunkkal szemben és fókuszáljunk arra, hogy ténylegesen mitől is félünk. Nincs ebben semmi szégyellnivaló, hisz ahogy írtuk is, rengeteg embertársunk szenved ugyanettől. Viszont ha nevesíteni tudjuk, hogy mi is konkrétan a baj forrása, akkor sokkal könnyebb tenni ellene. Sokan a bezártságtól – és a vele járó tehetetlenségtől – félnek, hisz míg egy autóban, vagy akár egy buszban is bármikor szólhatunk a sofőrnek, hogy álljon meg, addig egy repülőn nincs ilyen lehetőség. Ha az felszállt, akkor már csak a célállomáson lehet kiszállni, így a gyeplőt teljesen kiveszik a kezünkből, semmi ráhatásunk nincs a történésekre. Ezt talán úgy a legkönnyebb elfogadni, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a legprofibb pilóták kezében van a sorsunk, a tökéletesen megfelelő emberek vezetik a gépet. Próbáljunk meg olyan helyet választani, ahol a lehető legnagyobb a lábtér, vegyünk be egy gyenge altatót (az alkoholt kerüljük, nagyon nem jó ötlet), és olvassuk a kedvenc könyvünket, vagy nézzünk egy jó filmet. Ha netalántán a zuhanástól tartanánk, akkor nyomatékosítsuk magunkban, hogy a világ legbiztonságosabb közlekedési eszközén ülünk, és ezerszer nagyobb az esélye annak, hogy egy autóban szenvedünk balesetet. Nézzünk szembe a félelmeinkkel, hisz csak így győzhetjük le azokat. Ha pedig ez sikerül, hamar ráeszmélünk, hogy repülni bizony nem csak gyors, de élvezetes is.

Vélemény, hozzászólás?