Ezért ne edd meg azt az ételt, ami a földre esett

Ahány ember, annyiféle hozzáállás a higiéniához, és nincs es másképp a lepottyant ételek esetében sem. Egyesek azonnal és automatikusan dobják a kukába – bármilyen ínycsiklandozó csemegéről is legyen szó -, míg mások azért jóval megengedőbben e tekintetben.

No és persze ott van az ősidők óta ismert öt másodperces szabály is, azaz ha kellően gyorsak vagyunk, és a leesett étel alig tölt időt a padlón, akkor az igazándiból nem is számít, és nyugodtan elfogyaszthatjuk. De valójában mi a helyzet ezzel az elmélettel? Szabad egyáltalán bármit is felenni a földről? Nos, a helyzet az, hogy bár fedezhető fel összefüggés aközött, hogy a leejtett ennivaló mennyi ideig van a földön és hogy mennyi kórokozó kerül rá, sajnos óriási jelentőséget az időnek nem érdemes tudatosítani, ugyanis már a másodperc tört része alatt képes az étel annyit összeszedni, amitől kevésbé szerencsésebb esetben meg tudunk betegedni, ha végül mégiscsak elfogyasztjuk.

Fokozza a problémát, hogy a tisztaság – ebből a szempontból – egy elég relatív fogalom. Noha lehet, hogy mi úgy látjuk, hogy olyan makulátlan a padló, hogy arról akár enni is lehetne, valójában baktériumok és vírusok milliói találhatóak meg rajta, még akkor is, ha épp azelőtt takarítottunk ki alaposan, mielőtt a baleset megtörtént. Persze lehet szerencsénk, és könnyen megeshet, hogy semmi olyan kórokozó nem kerül a falatra, amitől aztán komoly egészségügyi panaszaink lennének, ám ha őszinték akarunk lenni, akkor az igazság az, hogy egyáltalán nem éri meg kockáztatni. Még a legsterilebb környezetben is minden esélyünk megvan arra, hogy valamilyen fertőzést összeszedjünk így, és nincs az a falat étel, ami megérné a rizikót. Ugyanilyen megfontolásból pedig szintén nem tanácsos a gyereknek csak úgy visszaadni a leesett cumit, még akkor sem, ha előtte lenyaljuk – ne tegyük -. Mindig alaposan öblítsük le, és mossuk el, mert csak így kerülhetjük el az igen kellemetlen következményeket.