Ezért játsszon a gyerek sokat a szabadban

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Azt szeretnénk, hogy felnőttként majd egészséges és sikeres legyen, ennek érdekében pedig bármire hajlandók lennénk. Van azonban valami, amiről kevesen gondolnák, hogy nagyon is sokat számít abban, hogy végül a csemetének milyen jövője lesz.

Ez pedig nem más, mint a szabadban történő, aktív játék, méghozzá rendszeresen. A mostani generáció gyermekkora ugyanis sok szempontból különbözik az előző generáció gyermekkorától, de az egyik legdurvább ellentét az, hogy milyen mértékben töltik a kicsik ezt az időszakot valamilyen zárt térben. Ennek számos oka van, többek között az elektronikus eszközökkel való interakcióval töltött idő jelentős növekedése, hogy minden egyre inkább teljesítmény centrikussá vált, na és persze egyre erősebbek a napozással kapcsolatos aggodalmak is, valamint sok család számára a biztonságos szabadtéri játszóhelyek hiánya is nagy visszatartó erő. Végül is, legyünk őszinték: nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is egyre kevesebb időt töltenek a szabadban. Pedig sok oka van annak, hogy ez miért is lenne nagyon is fontos, főleg gyermekkorban.

Az első ilyen maga a napsütés. Igen, tény és való, hogy a napon tartózkodás jár kockázatokkal, ám ezeket javarészt ki lehet védeni naptejjel és a megfelelő időpontokban történő kint tartózkodással. Mert a szervezetnek szüksége van napfényre. Nem csak a D-vitamin miatt, de a rendszeres napsütés hatással van az alvásra, az immunrendszerre és a hangulatra is. A másik ilyen ok, az a testmozgás. Természetesen beltéren is lehet mozogni, ám az összes sem hasonlítható a kinti játékkal, ahol a körülmények is testmozgásra csábítanak, pláne, ha egy labda is kerül a gépezetbe. Egy gyereknek naponta legalább egy órát kellene (aktívan!) mozogni, ha lehetséges, akkor a friss levegőn. Végül, de nem utolsósorban a jellemfejlődésben is nagy szerepe van a kint létnek, itt két további ok dolgozik össze. Az egyik a kockázatvállalás, a másik pedig a szocializáció. E kettő főképp akkor fejlődik jól, ha a gyermek társaival együtt játszik a szabadban, barátkoznak, együttműködnek, és persze olyan dolgokba is belevágnak, amitől nekünk, felnőtteknek néha feláll a hajunk. Ám a gyermek így fejlődik igazán jól, ez kontrollált körülmények között (pl. egy tornateremben) nem igazán lehetséges. Úgyhogy ösztönözzük gyermekeinket és teremtsük meg a körülményeit a kinti játéknak, hisz ez fontosabb, mint gondolnánk.

Vélemény, hozzászólás?