Ezért fontosak a mély és tartalmas beszélgetések

Talán nem véletlenül érezzük azt sokan úton-útfélen, hogy ahogy telnek az évek-évtizedek, úgy lesz minden és mindenki egyre felszínesebb. Így nem is csoda, hogy egyre többen introvertáltak, és inkább töltik egyedül az idejüket, számukra értékesen felhasználva azt.

Ugyanis akik nem kimondottan társas lények – és ez alatt azt értjük, hogy nem a társaság középpontjai, akiknek mindig van egy sztori a tarsolyában – azok már régen ráeszméltek, hogy az apró csevegések a legtöbbször inkább terhet jelentenek, mintsem különösebb élményt. Ennek alapvetően egyszerű oka van, méghozzá az, ahogy a legtöbben kezelni tudjuk a problémákat. Ha ugyanis nyomaszt minket valami, akkor a legnagyobb segítséget az jelenti, ha valakivel őszintén meg tudjuk azt osztani, aki támogat minket, és ha tud, akkor ellát némi jó tanáccsal is. A felszínes csevej azonban erre teljes mértékben alkalmatlan, ám ennek ellenére igénybe veszi az agyat, ezért aztán fárasztó, és értékes energiába kerül. Emiatt aztán sokan kerülik is, ha tehetik és helyette inkább jóval kevesebb emberrel tartják a kapcsolatot, de azokkal sokkal mélyebb viszonyt ápolva.

Ahhoz ugyanis, hogy valakivel lélekemelő beszélgetéseket folytathassunk, megfelelő partner szükségeltetik. Nem kell sok más egyéb, mindössze tolerancia és odafigyelés. Egy igaz barát, vagy egy valóban kiváló beszélgetőpartner ugyanis valóban odafigyel arra, amit mondunk neki, érdekli, hogy milyen gondolatok és érzések játszódnak le bennünk. Képes empatikusan viszonyulni a problémáinkhoz és próbál megoldást találni a gondjainkra  – de ezzel együtt őszintén tud örülni a sikereinknek is -. Ahhoz, hogy mi is ilyenek legyünk, nem kell sok mindent tennünk. Legyünk érdeklődők, azaz ne csak hallgassunk, de aktívan vegyünk is részt a társalgásban és ne meneküljünk a mély gondolatok, érzelmek elől, hanem épp ellenkezőleg. Fogadjuk el, hogy ezeknek a beszélgetéseknek van igazi értéke. Ez nem csak lelkileg felemelő, de amikor emberek így egymásra hangolódnak, akkor az oxitocin termelés is beindul, aminek  a hatására mélyül az érintettek kapcsolata, ráadásul a stressz szint is csökkenni kezd. Akik megtapasztalták már ezt, azok tudják, hogy egy mély, baráti, éjszakába nyúló beszélgetésnek nincsen párja.