Ezért fontos megbecsülni az apró örömöket

Az ember sokszor érdekesen gondolkozik, legtöbben minduntalan a boldogságot keressük, és úgy gondoljuk, hogy csak valamilyen nagyobb cél teljesítésével tudjuk majd elérni azt.

Majd amikor sikerül megvenni az álomotthont, amikor végre eljutunk egy egzotikus szigetre nyaralni, vagy amikor végre először beleülhetünk a saját sportkocsinkba, majd akkor leszünk boldogok. Addig pedig valahogy túléljük a szürke hétköznapokat, és lehajtott fejjel tesszük a dolgunkat és harcolunk az álmaink elérése érdekében. Talán most sokan magukra ismertek, és elmosolyodtak azon, hogy ez a leírás mennyire helytálló, ám a helyzet az, hogy ez a mentalitás alapjaiban tévútra vezet. Sok pszichológus és egyéb, lélektannal foglalkozó szakember ezerszer leírta már, de az anyagi javak hajszolása – és megszerzése – gyakorlatilag alig tölt el valódi örömmel minket, hisz amint megszereztük a hőn áhított dolgot, pár nap, esetleg hét elteltével már azon fogunk gondolkozni, hogy mi legyen a következő célpont.

Erre persze sokan rádöbbennek idővel, és ilyenkor szokott az következni, hogy az anyagi javak helyett inkább az élményekre fókuszálnak. Ez pedig valóban nagyobb elégedettséggel tölti el az embert – hisz egy utazás még hónapokkal, évekkel később is szép emlék -, ám a kiegyensúlyozott, boldog élet ezek által sem igazán érhető el. Ennek pedig roppant egyszerű oka van. Az élet ugyanis nem a tengerparti meghitt vacsorákból és egzotikus utazásokból áll, ezek csak kivételes pillanatok, amelyek mennyisége eltörpül a hétköznapok mellett. Az élet sokkal inkább az együtt töltött estékből, a munkahelyen töltött órákból, szóval azokból az oly sokat emlegetett szürke hétköznapokból áll. Ezért, bár tényleg felejthetetlen egy távoli vakáció, vagy épp egy spontán kaland, ezeknél sokkal fontosabb, hogy a mindennapokban meglássuk a szépséget. Megbecsüljük az otthoni légkört, a partnerünk mosolyát, amikor hazaérünk a munkából, vagy épp a gyerekkel töltött játszóterezés momentumait. Ugyanis ezekből van sok – sőt, rengeteg – és ha ilyenkor megtaláljuk a boldogságot, akkor lehet teljes és elégedett az életünk.