Ezért fontos, hogy tudj sírni időnként

Sok régi vágású ember tartja magát ahhoz az elvhez, miszerint a sírás a gyengeség jele, és hogy egy férfinak gyakorlatilag sosem szabad ennyire elengednie magát.

Szakértők – és hát valljuk be, velük együtt a felvilágosult emberek nagy többsége is – egészen más véleményen vannak a témával kapcsolatban, a kutatások és megfigyelések ugyanis azt mutatják, hogy a sírásnak számtalan pozitív hatása van, melyek rendkívül eltérő helyzetekben is érvényesülnek. Ezek közül a legjelentősebb – és a legtöbbet tapasztalt is – az, hogy csökkenti a stresszt. Biztosan mind éreztük már egy kiadós könnyezés után, hogy olyan, mintha tényleg egy nagy kő esett volna le a szívünkről, ez pedig nem a véletlen műve. A sírás ugyanis oxitocint – és még egy sor egyéb hormont – szabadít fel a szervezetben, aminek a hatására a kedélyállapotunk sokkal pozitívabbá válik. Emellett csökkenti a vérnyomást és a pulzust is, ennek pedig egyenes következménye, hogy szép lassan megnyugszunk.

Érdekességképp érdemes megjegyezni azt is, hogy szakemberek szerint a sírás – és úgy alapvetően a szomorúság – időnkénti megélése elengedhetetlen ahhoz, hogy a pozitív dolgokat is teljes valójukban meg tudjuk tapasztalni. Azaz ahhoz, hogy tényleg értékelni tudjuk a jót, néha át kell élnünk a rosszat is. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor a sírás elkerülhetetlen. Jellemzően ezek azok a szituációk, amikor elménk szinte lesokkolódik. Egy szerettünk elvesztése, vagy egy fájdalmas szakítás mind-mind gyászfolyamatot hoz magával, melynek része az is, hogy a legrosszabb pillanatokban a sírás az egyetlen, amivel ki tudjuk fejezni az érzéseinket. Ilyenkor nem szabad gátat szabni ennek, hisz szervezetünk – és lelkünk – így gyógyul, és így szabadul meg a fájdalmától. Sírni nem hogy nem szégyen, de egyenesen egészséges, még akkor is, ha férfiból vagyunk.