Ezeket mindenképpen tartalmazza az otthoni orvosi csomag!

Azt már rég megszoktuk, hogy az autóban lennie kell elsősegély ládikának, ami a legalapvetőbb eszközöket, kötszereket tartalmazza, ám az már sokkal kevesebb embernek jut eszébe, hogy legalább ugyanilyen hasznos, ha otthonunkban is van egy összekészített csomag.

A háztartási balesetek többsége ugyan nem olyan súlyos, mint egy közlekedési baleset, ám néhanapján előfordulhat, hogy nagy baj történik. Noha valamiért az van a fejekben, hogy ilyenkor majd jönnek a szakemberek és ők segítenek, bizony bármikor, bárkivel megeshet, hogy épp nincs elérhető mentő, vagy valamilyen súlyos esethez riasztották a kocsikat, így akár 10-20 percet is várnunk kell, mire a szakszerű segítség megérkezik. Ez a legtöbb szituációban nem élet-halál kérdése, ám mondjuk egy súlyosabb vérzés esetén létfontosságú, hogy meglegyenek otthon azok az eszközök – no és persze a tudás is -, amellyel az esetleges közvetlen életveszélyt el tudjuk hárítani. Így akárcsak a tűzoltó készülék témájában, itt is igaz a mondás, hogy jobb félni, mint megijedni és ennek megfelelően mindig legyen otthon egy összerakott mentődoboz a legfontosabb termékekkel.

Hogy semmi ne maradjon ki a listából, érdemes végiggondolni a leggyakoribb háztartási balesetek természetét. A legjellemzőbb a vágás és az égés, emiatt aztán mindig legyen steril géz, mullpólya, és hálós kötöző a dobozunkban, emellett pedig érdemes kimondottan égési kötszert is beszereznünk. Mivel az ilyen balesetek sokszor vérzéssel és nyílt sebbel járnak, mindenképpen használjunk fertőtlenítőszert és gumikesztyűt – így ezekből is tartalékoljunk -, mert ezzel nem csak a sérültet, de saját magunkat, azaz a segítőt is megóvjuk a különböző fertőzésektől. A különböző kötszerek mellé mindenképpen tegyünk egy éles ollót, vészhelyzetben így nem kell kapkodva keresgetni. Ugyancsak szerencsés, ha egy kullancskiszedő csipeszt is dobunk a csomagba, mert bár az nem kíván azonnali ellátást, bármikor jól jöhet, ha tudjuk, hogy hol találjuk. Nagyjából ez lenne az alapfelszerelés kötelező része, és ne felejtsük el, hogy ha megtörtént a baj, akkor maradjunk higgadtak, hívjuk a 112-t, és kövessük a diszpécser utasításait.