Ezekből a jelekből ismerhetjük fel, hogy a párunk még éretlen

Noha a nemi szerepek jócskán átalakultak az elmúlt évtizedekben, a legtöbben még mindig olyan párkapcsolatot keresnek, amiben nyugodtan támaszkodhatnak a másik félre, és nem kell azon aggódni, hogy a párjuk felelősségteljes, érett gondolkodású ember.

Régebben mindkét félnek megvoltak a – sokkal jobban behatárolt feladatai -. A férfi tartotta el a családot, mindeközben a nő vezette a háztartást, nevelte a gyerekeket, és persze kordában tartotta a pénzügyeket is. Ma már ez a modell kihalófélben van, elsősorban azért, mert az egykeresős családmodell általában nem megfelelő, és az emberek rákényszerülnek, hogy mind a férfi, mind a nő pénzt keressen. Ám ezzel együtt azért a fő irányvonalak megmaradtak, így azok az értékek is jelen vannak, amelyeket generációkkal ezelőtt fontosnak tartottunk a másikban.

Amennyiben ezek közül valamelyik – illetve főként akkor, ha több is – hibádzik, akkor éljünk a gyanúperrel, hogy a kezdeti rózsaszín köd, és a fellángoló szerelem elfedte a valódi képet, és bizony a kedvesünk még éretlen egy komoly párkapcsolatra. Rossz – avagy számunkra bosszantó – tulajdonságai persze mindenkinek vannak, ez még alapvetően nem ok a komoly aggodalomra. Ám ha azt látjuk, hogy a másik soha nincs tekintettel ránk – legyen szó akár arról, hogy nem pakol el maga után, még akkor sem, ha ezt már többször, nyomatékosan kérjük, vagy épp úgy szervez programokat, hogy azzal rendszeresen keresztülhúzza a számításainkat -, akkor bizony az egy igen erős jele annak, hogy csak magára gondol, és nem érti, hogy mitől is működik olajozottan egy együttélés. Ugyanez vonatkozik bármire, amit kérünk. Ha állandóan nyaggatni kell, és soha nem azt nézi, hogy hogyan tudna úgy kooperálni, hogy azzal a közös életet könnyítse meg, akkor gyaníthatóan még gyerek szinten van a gondolkodása – legalábbis egy része biztosan -. Az ilyen emberek a gyermekvállalás gondolatától is rettegnek, és nem azért, mert nem akarnának gyereket valamikor, hanem azért, mert a felelősség ilyen foka teljesen elképzelhetetlen számukra. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, akkor nagyon alaposan – és hideg fejjel – elemezzük ki a kapcsolatot, mert könnyen lehet, hogy csak az időnket pazaroljuk.