Egy tanulmány 579 genetikai helyet azonosít, amelyek az antiszociális viselkedéshez kapcsolódnak

1,5 millió ember adatainak elemzése 579 olyan helyet azonosított a genomban, amelyek hajlamosak az önszabályozással kapcsolatos különböző magatartásokra és rendellenességekre, beleértve a függőséget és a gyermek viselkedési problémáit.

Ezekkel a megállapításokkal a kutatók genetikai kockázati pontszámot állítottak össze – egy számot, amely tükrözi az egyén általános genetikai hajlamát az alapján, hogy hány kockázati változatot hordoznak – amely előrejelzi a viselkedési, orvosi és társadalmi eredményeket, beleértve az iskolai végzettséget, az elhízást, az opioid rendellenességeket, öngyilkosságot, HIV -fertőzéseket, büntetőítéleteket és munkanélküliséget. „Ez a tanulmány szemlélteti, hogy a gének nem kódolnak egy adott rendellenességet vagy kimenetelt; nincsenek gének az anyaghasználati rendellenességre vagy a „viselkedési problémákra” – mondta Danielle Dick a Nemzetközösség pszichológia- és humán- és molekuláris genetika professzora a Virginia Commonwealth Egyetemen. „Ehelyett a gének befolyásolják az agyunk bekötési módját, ami nagyobb kockázatot jelenthet számunkra bizonyos kimenetelek szempontjából. Ebben az esetben azt tapasztaljuk, hogy vannak olyan gének, amelyek széles körben befolyásolják az önkontrollt vagy az impulzivitást, és hogy ez a hajlam kockázatot jelent az élet sokféle eredményére.

A tanulmány, 1,5 millió ember többváltozós elemzése azonosítja a genetikai összefüggéseket az önszabályozással és a függőséggel kapcsolatos tulajdonságokkal, ma jelent meg a Nature Neuroscience folyóiratban, és az Egyesült Államok 17 intézményében 26 kutatóból álló konzorcium készítette. Dick vezette a csapatot, Philipp Koellingerrel a Wisconsini Egyetemen, valamint Kathryn Paige Harden, az Austini Texas Egyetem pszichológia professzora; és Abraham A. Palmer, Ph.D., a Kaliforniai Egyetem pszichiátriai professzora, San Diegoból.

Vélemény, hozzászólás?