Egy meglévő gyógyszer elősegítheti a fejlett leukémiák sejtterápiájára adott válaszok javítását

Túl sok „kimerült” T-sejt maradt az agresszív kemoterápiás kezelések után előrehaladott krónikus limfocitás leukémiában (CLL) szenvedő betegek számára, ami megnehezíti a kiméra antigénreceptor (CAR) T-sejtterápia munkájának elvégzését. Most a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Iskolájának kutatói által készített új tanulmány megmutatja, hogyan lehet legyőzni ezt a fajta rezisztenciát és újjáéleszteni ezeket a T -sejteket egy kísérleti kis molekulájú gátlóval.

A Journal of Clinical Investigation mai jelentése szerint a csapat bemutatja, hogy a JQ1 néven ismert gyógyszer hogyan javította a CAR T -sejtek működését azáltal, hogy gátolta az úgynevezett bromodomain és extra terminális (BET) fehérjéket. A kutatók kimutatták, hogy a BET megzavarhatja a CAR expresszióját és a legfontosabb acetilált hiszton funkciókat a CLL T-sejtjeiben. Az eredmények először bizonyítják ezt a rezisztenciamechanizmust, és szükséges célpontot jelentenek a CLL számára, amikor olyan betegeket kezelnek, akik olyan celluláris terápiákkal rendelkeznek, mint a CAR. A fejlett CLL -ben szenvedő betegeknek csak egy kis csoportja reagál a CAR T-sejtterápiára – szemben az előrehaladott betegségben szenvedő akut limfocita leukémiás betegek 80 százalékával.

„Miért nem képesek a CAR T -sejtek teljesen megtámadni a rákos sejteket ennyi CLL -ben szenvedő betegnél? Ez egy fontos kérdés, amelyet meg kell válaszolni annak érdekében, hogy kiterjesszék ezen immunterápiák alkalmazását a CLL -ben és más rákos megbetegedésekben” – mondta Joseph A. Fraietta, a Penn mikrobiológiai adjunktusa, és a Cellular Immunotherapies Center tagja. „Ezeknek a „háborús”T -sejteknek a kezelése a CAR T -sejtek tervezési folyamata során potenciálisan fokozhatja a válaszokat, amint azt itt bemutattuk. Ez egy nagyon ígéretes lépés, amely racionalizálja a további vizsgálatokat, beleértve a klinikai vizsgálatokat, bizonyítva, hogy ez a megközelítés biztonságos és megvalósítható. „

Vélemény, hozzászólás?