Bulgária árai

A többség már hallott Bulgária kedvező árairól, így nagyon sokan döntenek úgy, hogy az országba tervezik nyaralásukat. Viszont, az utazás előtt nem árt tisztában lenni pár fontos információval. Ilyen például, hogy milyenek az árak az országban vagy milyen devizát használnak.

Bulgária pénzneme a leva, melyet helyesen levnek kellene ejteni, hiszen a leva a többesszám. Ennek ellenére hazánkban a leva alak ragadt meg, így a többség így használja. A leva váltópénze a sztoninka. Ennek többesszáma a sztotinki. Egy leva száz sztotinkának felel meg. A leva mint pénznem 1881-ben került bevezetésre. Ebben az évben nyilvánították ki a bolgárok függetlenségüket az Oszmán Birodalomtól. Az első világháborútól kezdve a bolgár leva folyamatosan inflálódott. Olyannyira, hogy a legnagyobb címlet az 5000 levás volt. Éppen ezért 1999-ben pénzreformot hajtottak végre és kibocsátották a mai napig forgalomban levő bankjegyeket. Az egy levás bankjegy meglehetősen ritka, helyette leginkább az érmét használják. Mindez igaz a két levás bankjegyre is. Mivel a helyiek számára fontos a kézzel fogható pénz, ezért a nyugati országokhoz képest meglehetősen kevés az automata és a bankkártyaleolvasó.

Jó hír a turistáknak, hogy az általuk kedvelt desztinációk nagy részén javul ez az arány. Bulgária egyre inkább a felkapott országok közé tartozik, melynek oka, hogy gyönyörű természeti környezet és tengerpart várja az ide érkezőket, másrészt az árak nagyon kedvezőek. A legtöbb Bulgáriába érkező turista azt tapasztalja, hogy sokkal kedvezőbbek az árak, mint saját hazájában. Nem csoda, hogy évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy Bulgáriát választják nyaralásuk helyszíneként. Bővebb információkért látogasson el az axa-assistance.hu weboldalra, ahol a biztosítást is meg tudja kötni!

Vélemény, hozzászólás?