Az újszülött immunválasza megvédheti az autizmustól

Az autizmus spektrum rendellenesség (ASD) okait – beleértve a genetikai és környezeti tényezőket – nem teljesen értik. Számos tanulmány kimutatta, hogy a terhesség alatti súlyos fertőzés mind az emberek, mind az állatok esetében megnövekedett autizmus kockázattal jár.

Új kutatások azonban azt mutatják, hogy az ASD legalacsonyabb kockázata a születéskor mért immunjelző közepes szintjéhez kapcsolódik – míg a túl sok vagy nem elégséges összefüggés jelentette a megnövekedett kockázatot. A tanulmány azon az elgondoláson alapszik, hogy a fejlődő agy különösen sérülékeny lehet az immunjelzés zavarainak és a gyulladásnak való kitettség szempontjából. “Akut fázisú fehérjéknek nevezett molekulák sorozatát vizsgáltuk, amelyek a veleszületett immunrendszer részét képezik, amely az első védelmi vonalunk a fertőzések ellen, és mindig figyelemmel kíséri a testet az invázió jeleit illetően” – mondta Renee Gardner, PhD. “Ezek a molekulák folyamatosan keringenek a véráramban, de a fertőzésnek való kitettség után gyorsan emelkedhetnek.”

A kutatók a születéskor vett vérminták fehérjéit vizsgálták közel 1000 ASD-s gyermeknél és több mint 1000 egészséges gyermeknél a Stockholm Youth Cohort svéd egészségügyi nyilvántartásból. Azoknál a csecsemőknél, akiknél magas volt a klasszikus gyulladásjelző, az úgynevezett C-reaktív fehérje (CRP), az ASD kockázata a legnagyobb. A korábbi vizsgálatokon alapuló gondolkodás egyszerűen az volt, hogy a túl sok gyulladás káros a fejlődő agy számára. Meglepő módon azonban a legalacsonyabb kockázat a CRP szintjének közepes tartományában volt. “Ez azt jelenti, hogy a túl sok gyulladás valóban rossz dolog lehet a fejlődő agy számára, de lehet, hogy túl kevés is” – magyarázta Dr. Gardner”. Azok az újszülöttek, akiknek édesanyját terhesség alatt kórházba szállították fertőzés miatt magasabb volt az autizmus kockázata.

Vélemény, hozzászólás?