Az új óceánhőmérsékleti adatok segítenek a tudósoknak előrejelzéseket tenni

Hallottuk, hogy a hőmérséklet emelkedése a tengerszint emelkedéséhez vezet, de sokan talán nem veszik észre, hogy az éghajlati rendszer energianövekedésének nagy része az óceánban történik.

Most az UNSW Sydney és a CSIRO kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy egy viszonylag új óceánhőmérséklet-mérési program – az Argo-profilozó úszórendszer – segíthet megmondani, hogy a 21. századi éghajlat-modellezéskor mire kell leginkább figyelnünk. John Church professzor, az UNSW Biológiai, Föld- és Környezettudományi Iskolában működő Klímaváltozási Kutatóközpontja szerint a Nature Climate Change című folyóiratban ma közzétett tanulmány kísérletet tesz arra, hogy modell segítségével szűkítse a jövőbeli óceánhőmérséklet-emelkedés előrejelzett tartományát a 21. század végéig. Ezek a szimulációk a leginkább összhangban vannak az Argo megállapításaival a 2005 és 2019 közötti években. „Azok a modellek, amelyek 2100-ra az óceán nagyon magas hőelnyelését vetítették előre, szintén irreálisan magasak az óceán abszorpciójában az Argo mérési időszak alatt” – mondja Church professzor.

„Hasonlóképpen vannak olyan modellek is, amelyeknek a jövőben alacsonyabb a hőelnyelésük, és amelyek szintén nem felelnek meg az Argo-adatoknak. Tehát hatékonyan használtuk fel az Argo megfigyeléseit, hogy „ezek közül a modellek közül melyik felel meg leginkább a megfigyeléseknek.” Mindegyik Argo a méréseket műholdakra küldi, amelyek azután továbbítják az eredményeket az elemző központokba szerte a világon. Több mint 3500 agro található szerte a világon, amelyek nagy részét az USA kezeli (több mint 2000), míg Ausztrália a következő és Church szerint az Argok új szintet kínálnak a hőmérséklet mérésében. A csúcstechnológiás műszerek nemcsak megbízhatóbbak, mint a múltban, hanem a bolygó óceánjainak lefedettsége is sokkal alaposabb.

Vélemény, hozzászólás?