Az új módszer kibővíti a kis RNS-ek világát

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem orvosbiológusai által vezetett csoport kifejlesztett egy új RNS-szekvenálási módszert a Panorámás RNS-kijelző az RNS-módosítás abortált szekvenciájának leküzdésével, amely számos módosított kicsi RNS felfedezésében segíthet. Ezek azok az RNS-ek, amelyek korábban nem voltak kimutathatók.

Az RNS központi szerepet játszik a DNS genetikai információjának dekódolásában, hogy fenntartsa a szervezet életét. Általánosan ismert köztes molekula, amelyet a fehérjék DNS-ből történő szintetizálására használnak. A sejtek tele vannak bonyolult és változatos formájú RNS-molekulákkal, két fő típus a riboszomális RNS vagy az rRNS; és transzfer RNS vagy tRNS; amelyek részt vesznek a fehérjék szintézisében. A kis RNS-ek alapvető szerepet játszanak az egészség és a betegségek, köztük a rák, a cukorbetegség, az idegrendszeri betegségek és a meddőség terén. A kis RNS-ekre példa a mikroRNS; piwi-kölcsönhatásban lévő RNS vagy piRNS; és tRNS-eredetű kis RNS vagy tsRNS. A kisméretű RNS-ek kémiai csoportok által módosulhatnak, és ezáltal új funkciókat nyerhetnek. A nagy áteresztőképességű RNS szekvenálási technológiák kifejlesztése – amelyek hasznosak az RNS mennyiségének és szekvenciáinak vizsgálatához egy biológiai mintában – feltárta a kis RNS populációk bővülő repertoárját, amelyek finomhangolják a génexpressziót és védik a genomokat.

„A PANDORA-seq széles körben alkalmazható kis RNS-tájak profilizálására különféle fiziológiai és betegségi körülmények között, hogy megkönnyítsék az ezekben az állapotokban részt vevő kulcsfontosságú szabályozó kis RNS-ek felfedezését” – mondta Qi Chen, az UCR Orvostudományi Karának biomedicina tudományok tanszékének professzora, aki a Nature Cell Biology folyóiratban ma megjelent tanulmányt vezette. „A módosított kis RNS-ek” láthatatlanná tevő köpenyt „viselnek, amely megakadályozza, hogy a hagyományos RNS-szekvenálási módszerekkel kimutassák őket.

Vélemény, hozzászólás?