Az opioidhasználattal járó szívleállás meredeken emelkedik

Egy országos amerikai tanulmány kimutatta, hogy az opioidokkal összefüggő szívleállások aránya meredeken emelkedett, és most egy szinten van a más okból származó szívmegállás arányával. A kutatást az ESC 2021 kongresszusán mutatják be.

Az opioid-használat zavara, amely magában foglalja a függőséget több mint kétmillió embert érint az Egyesült Államokban, míg az opioid-túladagolás a 25-64 évesek halálának fő oka. Ez a tanulmány az opioidokkal összefüggő szívmegállás trendjeit és eredményeit vizsgálta 2012 és 2018 között. Az US Nationwide Readmiss Database (NRD) segítségével tanulmányozták az összes kórházi kezelést a szívmegállás miatt aktív vagy krónikus opioidhasználóknál, szemben az opioidokat nem használó betegek szívleállásával. Az 1.410.475 szívmegállásos kórházi kezelésből 43.090 (3,1%) az opioidhasználóknál fordult elő. A kórházi halálozás aránya szívmegállásban szenvedő betegeknél opioidhasználat mellett és anélkül 56,7% volt, szemben a 61,2% -kal. Egy elemzésben azonban, amelyhez számos tényezőt, köztük májbetegséget, pitvarfibrillációt és veseelégtelenséget-társítottak, nem volt különbség a halálozási kockázat között az opioid-visszaéléssel vagy anélkül végzett szívmegállásos betegek között (esélyhányados 0,96; 95% -os megbízhatósági intervallum 0,92-1,01; p = 0,15).

Az opioidfogyasztókban magasabb volt az alkohollal való visszaélés (16,9% vs 7,1%; p <0,05), depresszió (18,8% vs. 9%; p <0,05) és a dohányzás (37,0% vs 21,8%; p <0,05) aránya azokkal szemben, akik nem használnak opioidokat. A tanulmány szignifikánsan növekvő tendenciát talált az opioidokkal összefüggő szívmegállás tekintetében a hétéves időszak alatt. A tanulmány szerzője, Senada S. Malik, a New England-i Egyetem (Biddeford, USA) orvoskutatója azt mondta: „Az opioidokkal kapcsolatos szívleállások számának növekedése a vizsgálati időszak alatt jelentős volt.”

Vélemény, hozzászólás?