Az irodai levegő minősége milyen hatással van az alkalmazottakra?

Az irodai levegő minősége jelentős hatással lehet az alkalmazottak kognitív funkcióira, beleértve a reakcióidőt és a koncentrációs képességet.

A rossz irodai vagy otthoni levegő minőségének egészségügyi hatásai röviddel az expozíció után, vagy néha évekkel később tapasztalhatók. Egyes egészségügyi hatások (szem-, orr- és torokirritáció, fejfájás, szédülés és fáradtság) röviddel egyszeri expozíció után vagy ismételt szennyezőanyaggal való érintkezést követően jelentkezhetnek. Hamarosan bizonyos beltéri levegőszennyező anyagoknak való kitettség után olyan betegségek tünetei jelentkezhetnek, mint az asztma, vagy súlyosbodhatnak a már más betegségekben szenvedők esetében. Több éves expozíció után egyéb egészségügyi hatások is felléphetnek, beleértve egyes légúti betegségeket, szívbetegségeket és rákot, amelyek súlyosan legyengíthetik vagy végzetesek is lehetnek. Ezért rendkívül fontos, hogy gondoskodjon otthona vagy irodája levegőjének minőségéről.

Tekintettel arra, hogy az emberek – különösen az irodákban dolgozók – nagy százalékban töltenek bent időt, több kutatást kellene végezni a beltéri levegő minőségével kapcsolatban – vélik a tudósok. Egyre több kutatás kimutatta, hogy a beltéri és kültéri levegőszennyezés rontja a kognitív funkciókat. Bár köztudott, hogy a légszennyező anyagok, például a PM2,5 áthatolhatnak a beltéri környezeten, kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy a beltéri PM2,5-nek való kitettség és a kültéri levegő szellőzési sebessége hogyan befolyásolja az egészséget. Az irodában és otthon is fontos a klímaszűrők rendszeres cseréje. Az otthoni vagy irodai levegő minőségének biztosítására is kiváló lehet egy légtisztító. A beltéri szennyezettség mértékét jelzi, és a bekapcsolás után perceken belül megtisztítja a levegőt. A szobanövények pedig segíthetnek a levegő tisztításában, különösen az Areca pálma.