Az immunterápiát fokozó kísérleti gyógyszer ígéretesnek bizonyult a hólyagrák vizsgálatában

Egy új, egereken végzett vizsgálat megállapította, hogy a kísérleti entinosztát hatóanyag hozzáadása az immunterápiához hasonló kezeléshez jelentősen fokozta a rák remisszióját. Ez a megközelítés olyan ígéretet mutat, hogy ezt már tesztelik egy előrehaladott hólyagrákos betegek klinikai vizsgálatában.

„Az Egyesült Államokban a hólyagrák aránya stabil vagy kismértékben csökkent az elmúlt évtizedben, de az ötéves túlélési arány alig mozdult meg a kilencvenes évek óta”-mondta az UNC Lineberger William Y. Kim nevű orvosa. „Ezért keressük a módszereket a rák kezelésének javítására, amelyet előrehaladott stádiumában rendkívül nehéz kezelni.” Az FDA nemrégiben több immunterápiás kezelést is jóváhagyott a hólyagrák kezelésére, de ezek a kezelések csak a betegek körülbelül 15 százalékában zsugorítják a daganatokat. Az immunterápiák válaszarányának növelése érdekében a kutatók a hiszton -dezacetiláz (HDAC) inhibitorok felé fordultak, abban a reményben, hogy ez a gyógyszerosztály olyan immunterápiás célpontok kifejeződését eredményezi, amelyeket korábban elhallgattak a daganat fejlődése során. Ebben a tanulmányban a kutatók entinosztátot használtak, egy erősen szelektív HDAC-gátlót, amelyet különböző típusú rákok késői stádiumú klinikai vizsgálatai során teszteltek.

„Fontos, hogy az entinosztát kezelés után megnőtt a neoantigén-specifikus T-sejtek száma. Ez azt jelenti, hogy az entinosztát által leleplezett antigéneket a szervezetben lévő T-sejtek megcélozhatják, amelyek egyébként nem aktiválódnának a tumorsejtek elpusztítására”-mondta Benjamin Vincent, az UNC Orvostudományi Iskola adjunktusa és a tanulmány társszerzője. A továbbiakban még több vizsgálatot szeretnének végezni az entinosztát hatásaival kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?