Az immun aktiválását a májban új glikán-címkézési stratégiával világítják meg

Az emberi sejteket sokféle cukormolekulával bevont membrán burkolja be, amelyek glikán néven ismertek. Ezek a glikánok számos szerepet játszanak az egészségügyben és a betegségekben, ezért fontos megérteni őket.

Mia Huang biokémikus laboratóriumának, a floridai Jupiter Scripps Research adjunktusának laboratóriumában végzett új kutatás stratégiát mutat be a glükánok és fehérje-aktivátoraik közötti megfoghatatlan kölcsönhatások megörökítésére élő emberi sejtekben. Huang és munkatársai a technikát a májbetegségek és az immunaktiváció megértésének javítására alkalmazták. A Proceedings of the National Academy of Sciences pénteken megjelent folyóiratban Huang és munkatársai a galektin-3 nevű glikánkötő fehérjére koncentrálnak. Chris Parker laboratóriumával együttműködve a csapat két stratégiát dolgozott ki: a közelségi jelölés és a kvantitatív proteomika ötvözésével képes volt a galektin-3 receptorainak sorozatát katalogizálni.

Ennek során több száz galektin-3 kölcsönhatást fedeztek fel az élő májcsillagsejtekben és az immunsejtekben. “Ezek az interakciók gyenge affinitásuk és dinamikus kötő eseményeik miatt elkerülik a hagyományos lekérdezéseket” – mondja Huang. “Eredményeink felerősítik képességünket a glikoziláció által közvetített események esetében, különösen a májfibrózison és az autoimmun rendellenességeken alapuló betegségek megközelítésében és remélhetőleg kezelésében.” A sejtek molekuláris jelek felszabadításával kommunikálnak egymással. Ezek a jelek, például a galektin-3, aktiválhatják a vírusfertőzést követő gyulladásos választ, vagy hegszövet felhalmozódását okozhatják például sérülés után. Biokémiai szinten ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy glikánkötő fehérjének úgy kell kapcsolódnia membránreceptorához, mint egy vastag moszaton keresztül gázoló horgászzsinór, hogy megtalálja fogását.

Vélemény, hozzászólás?