Az emlősök beleiket használhatják a légzéshez

A rágcsálók és a sertések bizonyos vízi élőlényekkel megegyeznek abban, hogy beleiket lélegeztetésre használják fel – találta egy tanulmány, amely május 14-én jelent meg a Med folyóiratban. A kutatók bebizonyították, hogy oxigéngáz vagy oxigénnel kezelt folyadék végbélen keresztül történő szállítása létfontosságú megmentést nyújtott két emlős légzési elégtelenségi modellhez.

„A mesterséges légzéstámogatás létfontosságú szerepet játszik a súlyos betegségek, például tüdőgyulladás vagy akut légzési distressz szindróma miatt fellépő légzési elégtelenség klinikai kezelésében” – mondja Takanori Takebe, a tokiói Orvosi és Fogorvosi Egyetem és a Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központ vezető tanulmányának szerzője. „Bár a mellékhatásokat és a biztonságosságot alaposan értékelni kell az embereknél, megközelítésünk új paradigmát kínálhat a kritikus légzési elégtelenségben szenvedő betegek támogatására.” Számos vízi szervezet egyedülálló béllégzési mechanizmust fejlesztett ki, hogy túl oxigénhiányos körülmények között túlélhesse a tüdőt vagy kopoltyútól eltérő szerveket. Például az édesvízi halak, és bizonyos édesvízi harcsa a beleket használja légzésre. De erősen vitatott, hogy az emlősök rendelkeznek-e hasonló képességekkel.

Az új tanulmányban Takebe és munkatársai bizonyítékot szolgáltattak patkányok, egerek és sertések béllégzésére. Először bélgáz-szellőző rendszert terveztek a tiszta oxigén beadására az egerek végbelén keresztül. Megmutatták, hogy a rendszer nélkül egyetlen egér sem élte túl 11 percig a rendkívül alacsony oxigéntartalmú körülményeket. Mivel a bélgáz-szellőző rendszer megköveteli a bél muscosa kopását, nem valószínű, hogy klinikailag megvalósítható, különösen súlyos betegek esetén – így a kutatók folyékony alapú alternatívát is kifejlesztettek oxigénes perfluor-vegyi anyagok felhasználásával.

Vélemény, hozzászólás?