Az emésztőrendszer egészségének a megőrzése

A belek egészségének megőrzése fontos az emésztésünk és az immunrendszerünk javítása érdekében, ráadásul még néhány kiló leadása érdekében is. Ha a rezisztens keményítőt az étrend kulcsfontosságú részévé teszi, az egyik legjobb módja annak, hogy minden kiegyensúlyozott maradjon.

Ha nem biztos benne, hogy pontosan milyen típusú keményítő van, és mely élelmiszerek tartoznak ebbe a kategóriába, ne aggódjon most megmutatjuk. A rezisztens keményítő előnyeiről érdemes szót ejteni és arról, hogy prebiotikumként működik-e a bél egészségének elősegítése érdekében. A rezisztens keményítő egyfajta keményítő, amelyet a vékonybélben lévő enzimek nem emésztenek fel (ezért nevezik rezisztens vagy „ellenálló” keményítőnek). Ehelyett közvetlenül a vastagbélbe kerül, hogy a bélbaktériumok fermentálják azt. E folyamat során prebiotikum-szerű szerepet tölt be a jó bélbaktériumok táplálásában. A rezisztens keményítőnek négy általános típusa van, amelyek az étel elkészítésétől függően különböznek.

Az 1-es típus általában a gabonafélékben, a zabban, a babban és a hüvelyesekben található. Ezek azok az ételek, amelyek miatt hosszabb ideig teltebbnek érezzük magunkat. A nyers burgonya és a zöld éretlen banán jó példák a 2-es típusú rezisztens keményítőben gazdag élelmiszerekre. A 3-as típus akkor alakul ki, amikor az ételeket lehűtik és felmelegítik. Például a rizs vagy burgonya, amelyet előzőleg felmelegítettek és lehűtik, miközben lehűl, ellenállóbb keményítőt képez és amikor újramelegítik, még több lesz benne ebből a keményítőből. A 4. típus kémiailag módosított és megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben, amelyek kukoricát, rizst vagy burgonya adalékanyagokat tartalmaznak. Alapvetően a rezisztens keményítő kulcsfontosságú a bél és az immunrendszer féken tartásának nagyobb rejtvényében. Bármelyik ételt vagy italt is választja, hogy ellenállóbb keményítőt kapjon, az nagyon emeli az emésztőrendszer egészségét. És nem fog lemaradni a boldog és egészséges bél előnyeiről, mint a jobb emésztés, az öregedés jelei elleni küzdelem és a fogyás!

Vélemény, hozzászólás?