Az anyukák szülés utáni depresszióval történő kezelése segíti csecsemőjük agyának fejlődését

A McMaster Egyetem új kutatása szerint a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák pszichiátriai segítsége egészséges változásokat eredményez a csecsemők agyában.

A Depresszió és Szorongás folyóiratban a héten megjelent tanulmány megállapította, hogy a szülést követő depresszióban szenvedő anyák kognitív viselkedésterápiával (CBT) történő kezelése nemcsak az anyukáknak segített, hanem adaptív változásokat eredményezett csecsemőik agyában és viselkedésében. Pontosabban, az anyák kezelése után csecsemőik egészséges változásokat mutattak idegi és kardiovaszkuláris rendszerükben, és megfigyelték, hogy az anyák és az apák jobban szabályozzák viselkedésüket és érzelmeiket. „Valójában azt tapasztaltuk, hogy miután anyukájukat kezelték, csecsemőjük agyi aktivitása normalizálódott az egészséges csecsemőiknél tapasztalt szintre” – mondta Ryan Van Lieshout, a tanulmány vezető szerzője, pszichiáter, a pszichiátria és a viselkedési idegtudományok docense a McMaster Michael G. DeGroote Orvostudományi Karán.

Hozzátette: köztudott, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő nők gyermekeinek olyan változásai vannak az agyuk működésében, amelyek valószínűbbé teszik, hogy később az életben érzelmi és viselkedési problémák alakulnak ki náluk. Azt azonban korábban nem lehetett tudni, hogy az anya szülés utáni depressziójának kezelése megfordíthatja-e ezeket a változásokat. „Úgy gondoljuk, hogy ez az első alkalom, hogy bárki kimutatta, hogy az anyák szülés utáni depressziójának kezelése egészséges változásokhoz vezethet csecsemőik agyának fiziológiájában, és ez a megállapítás szerintünk sok jó hírt ad” – mondta. „Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a kognitív viselkedésterápia, amely egy rövid, költséghatékony és a nők által előnyben részesített kezelés, potenciálisan csökkentheti az anya és a gyermek nemzedékek közötti kockázatátadást.”

Vélemény, hozzászólás?