Áthidalható a nagy korkülönbség?

Nem véletlenül tartja magát régóta a mondás, miszerint a szerelem vak. Hisz az érzelmeinknek nem lehet parancsolni, és bizony a vonzódás nincs tekintettel sem etnikai hovatartozásra, sem társadalmi pozícióra és bizony sok esetben a korra sem.

Aztán amikor Ámor nyila eltalál minket, és annak ellenére esünk szerelembe, hogy a körülöttünk élők nem nézik jó szemmel a korkülönbséget, akkor csak értetlenül csóváljuk a fejünket, hisz ők nem tudhatják, hogy mennyire összeillünk a párunkkal és az, hogy évekkel – sőt, inkább évtizedekkel – idősebb, vagy fiatalabb nálunk, az mit sem számít. De valóban így van, vagy csak az érzelmeink próbálják meg elhitetni velünk, hogy ez hosszú távon tényleg működőképes lehet? Valójában min múlik az, hogy akár a generációs különbségek is áthidalhatóak legyenek? Az igazság az, hogy mióta világ a világ, azóta rosszallóan tekintenek az emberek az ilyen kapcsolatokra, hisz egyrészt mindenki azt látja benne, hogy az idősebbik fél valamilyen szinten kihasználja a fiatalabbat – persze erről sok esetben szó sincs -, illetve ami még ennél is nyomósabb ellenérv szokott lenni, az a közös jövőkép hiánya. Hisz húsz évesen még rendben van, ha negyvenéves a párunk, ám amikor mi leszünk negyven, vagy ötven évesek, akkor ő már nyugdíjas korban lesz.

Ám ez nem feltétlen probléma. Gondoljunk csak bele, ideális esetben ez így is harminc-negyven évnyi boldogság, ami még az egy korban lévő párok esetében is ritkaságszámba megy. Ennélfogva bár a gondolat érthető, emiatt eldobni egy szerelmet valóban nem túl racionális döntés. A probléma inkább tényleg abban rejlik, hogy a túl nagy korkülönbség magával hozhatja az eltérő világszemléletet. Ez pedig hosszú távon valóban végzetes lehet a kapcsolatra nézve, hisz ha a legalapvetőbb és legfontosabb aspektusait másképp látjuk, mint a kedvesünk, az előbb-utóbb olyan konfliktusokat és ellentéteket szül, amelyek megoldhatatlanok. Erre érdemes tehát inkább koncentrálni és megtapasztalni. Mert ha a gondolkodásmód a korkülönbség dacára egyezik, akkor felesleges foglalkozni a negatív véleményekkel és élvezni kell azt, ami sokaknak sosem adatik meg. Az őszinte szerelmet.