Aszpartám – az egészséges édesítőszer?

A mesterséges és természetes édesítőszerek a tudatos fogyókúrázók körében kezdtek terjedni. Azóta nem telik el olyan hét, hogy valamely tekintélyes egészségügyi szaklap ne boncolgatná a kérdést; egészséges vagy nem egészséges egyik vagy másik édesítőszer.

Azt már tudjuk, hogy a hagyományos kristálycukor tömör szénhidráttartalma milyen hatással van az emberi szervezetre. Az egészséges életmód hívei, illetve a fogyni vágyók el szeretnék kerülni azokat a hatásokat, amelyeket a cukrok túlzott fogyasztása okoz. De vajon van egészséges és biztonságos alternatíva?

A legújabb kutatások azt igyekeznek bebizonyítani, hogy az aszpartám teljesen biztonságosan fogyasztható, ha betartjuk a mennyiségi ajánlásokat. A kutatások arra világítanak rá, hogy az aszpartám nem rendelkezik olyan jellegű mellékhatással, ami miatt mellőznünk kellene.

Az aszpartám eddig is a cukor egyik leismertebb és leggyakoribb alternatívája volt. A relatív ismertségét elsősorban annak köszönhette, hogy kellemesen édes íze van, mindenféle furcsa mellékíz nélkül. Leginkább a répacukor édes ízéhez hasonlítható, ez önmagában is népszerűvé tette.

Mint tudjuk, a kristálycukor édesítő hatása igen gyér, ezért is fogyasztunk belőle nagy mennyiséget. Az édesítőszerek sokkal „töményebbek”, az aszpartám édesítő hatása kétszázszorosa a fehér kristálycukorénak… Így nem csoda, hogy mind a fogyókúrázók, mind a cukorbetegek szívesen alkalmazzák.

A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság komoly vizsgálatnak vetette alá az aszpartám édesítőszert. A vizsgálat eredménye szerint az aszpartám nem rendelkezik olyan mellékhatással, ami indokolttá tenné a mellőzését, arra viszont felhívják a figyelmet, hogy fontos a napi ajánlott mennyiség betartása. Az édesítőszerek fogyasztása minden esetben saját felelősséggel történhet.

Vélemény, hozzászólás?