Állandóan rendetlenség van otthon? Így tegyél ellene!

Hogy otthonunkban mekkora rend uralkodik, az általában attól függ, hogy fiatal korunkban mihez szoktunk hozzá, milyen mintákat hoztunk a szülői házból. Vannak, akiknél csak és kizárólag a tökéletes tisztaság az elfogadható és mindennek pontosan a helyén kell lennie, de sokan vallják azt is, hogy a lakás van értünk és nem fordítva.

Ám az vitathatatlan, hogy a legtöbben szeretjük, ha nem káosz vesz minket körül, és egy egészséges rend – és tisztaság – fenntartása az szinte mindenki számára létszükséglet. Vannak persze kivételes napok, vagy időszakok, amikor más kerül előtérbe, de általánosságban a mindennapokra ez a legtöbb esetben helytálló megállapítás. Ennek megfelelően a legtöbb otthonban idővel kialakul egy jól bevált rendszer, ki mikor porszívózik, mos fel, pakolja a mosogatógépet, vasal, és így tovább sorba véve a különböző házimunkákat, hogy ne lepjenek el minket a tennivalók. Ebbe a jól kialakult rendszerbe aztán néha hiba csúszik. Egy új, nagyobb felelősséggel és több munkával járó munkahely, egy kisbaba születése mind-mind olyan történés, ami szépen keresztül húzza az addig jól működő szisztémát és egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy már nincs egy ruhadarab, amit felvehetnénk, vagy egy tiszta tányér, amiből ehetnénk.

Amikor pedig folyton idő szűkében vagyunk, akkor nincs más megoldás, mint olyan szokásokat – vagy ha úgy tetszik szabályokat – kell bevezetni, amik segítenek megelőzni a rendetlenséget. Eleinte ezek persze kényelmetlenek lesznek, ám hosszútávon hálásak leszünk saját magunknak – és a családtagoknak -. A lényeg, hogy ne hagyjuk eluralkodni a káoszt. Azaz például amint kiszedtük a szárítógépből – vagy a szárogatóról – a ruhákat, azonnal hajtogassuk össze őket és rögtön pakoljuk is el. Ha ettünk – vagy főztünk -, akkor késlekedés nélkül pakoljunk be mindent a mosogatógépbe és töröljük le a pultot, tűzhelyet, illetve minden felületet, amit összekentünk. Ruházzunk be egy robotporszívóra és jelöljünk ki két időpontot a héten, amikor felmosunk. Bármi történik, ezekhez tartsuk magunkat – még akkor is, ha éjjel kell megcsinálnunk -. Ha bevásároltunk, azonnal pakoljunk el mindent új terméket a helyére. Ezek mind-mind pár perces feladatok és sokkal könnyebb rászoktatni magunkat arra, hogy semmi ilyet nem halasztunk el, mintsem órákig rendet rakni, miután már ellepte a lakást a tennivaló.