ADR 1.3 és a mentesség

Az ADR a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodásának rövidítése. ADR bizonyítványra akkor van szükség, ha a jármű tulajdonosa az ADR szerint veszélyesnek tartott árut szállít. Ezenkívül az ADR 1.3 pontja előírja, hogy megfelelő képzésben kell részesíteni minden olyan személyt, aki a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakört lát el.

ADR 1.3 kapcsán érdemes tisztában lenni azzal, hogy mentesség esetén is részt kell venni az oktatáson. A mentesség kapcsán az ADR 1.1.3 fejezete rendelkezik. Ennek alapján kétféle mentességet lehet igénybe venni, melyek a korlátozott mennyiségben csomagolt áru mentessége, valamint az egy szállító egységben szállított mennyiségből adódó mentesség. Mindkét mentesség igazán kedvező, hiszen azokat a járműveket, amelyekre a mentesség vonatkozik, nem szükséges narancssárga táblával megjelölni és felszerelésekre sincs szükség esetükben. Ezenkívül a gépjármű vezetőnek nem kell ADR jogosítvánnyal rendelkeznie. Viszont ettől függetlenül az ADR 1.3-as fejezete szerinti oktatást a gépjárművön tartózkodó minden személy számára le kell oktatni. Nem csupán mentesség esetén, hanem az ADR hatálya alá tartozó bármely szállítás esetén az összes résztvevőt felelősségének és feladatának mértékében ki kell oktatni.

ADR
ADR

Az 1.3-as ADR oktatás megtartásának körülményeit nem szabályozza rendelet, ezért semmi akadálya, hogy az oktatás elektronikus formában kerüljön megtartásra. Az oktatást minimum két évente ismeretfelújító képzéssel kell kiegészíteni az előírásokban történt változásokkal. Ha megbízható ADR tanácsadóra van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a hiperiontech.hu weboldalra, ahol természetesen elérhetőséget is talál, illetve minden fontos információt egy helyen!