A világ öt legdrágább étele

A kifinomult és finom ételek, mindig is az emberiség középpontjában álltak. Már az ókorban is tudták mi a finom és melyek azok az ételek, amelyek egészségesek vagy táplálóak. A világ öt legdrágább étele finom is és ínycsiklandóak is, de alaposan bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, ha mindet meg szeretnénk kóstolni.

Az egyik legdrágább kaviár étel az almas kaviár. A finom ételhez való ikrát a Kaszpi-tengerből halászott ősi, albínó tokhal szolgáltatja. Ez a kaviárfajta a szokásos fekete és vörös színűekkel ellentétben fehér. A kaviár név a XVI. században terjedt el francia közvetítéssel a török kereskedők khavyar szavából. Eleinte a kaviárt gyógyhatásúnak gondolták, de a görögök már az íze miatt is ették korábban. Az „almas” oroszul gyémántot jelent, így a gyémántos kaviár neve találó, mert éppen olyan drága, mint az ékszer. Ebből a kaviárból egy kilogramm 18 000 euro.  Ugyancsak drága, de finom a szendvics berkshire-i. Ez a fantasztikus szendvics nagy – és mindenféle jó meg van benne. Összetevői: sonka, fürjtojás, bresse-i csirke, és szarvasgomba is egyaránt. Ára 145 euró.

A Fleur Burger egy hamburger, ami 3700 euróba kerül. Las Vegasban a Mandala Bay kaszinó Fleur éttermében fogyaszthatjuk el, Keller séf alkotásaként. A zsömle mákkal hintett, egy méretes húspogácsa van benne, fekete szarvasgombával, apróra vágott zöldségkeverékkel, és egy titkos szósszal. A hamburger kiegészítői gomba és egy kevés sült krumpli. A Luxus Pizza egy New York-i étteremtulajdonos büszkesége, aki 740 euróért kínálja a pizzáját. A 30 cm-es pizzára hat különböző kaviár kerül, és friss homárral díszítik a hagyományos feltétek mellett. Végül a Wagyu Meat Pie sütemény. Ez a világ legdrágább pitéje. 11 000 euró, egy szelet pedig 1470 euró. A pite tartalmazza a nagyon drága Wagyu marhahúst, amely japánból származik. Ezt a húst olyan marhákból nyerik, amelyeket abszolút stresszmentesen nevelnek, még masszázst is kapnak a marhák.

Vélemény, hozzászólás?