A városi fények éjszaka ébren tartják a rovarokat

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a megnövekedett éjszakai megvilágítás (fényszennyezés) és a városi területek hője zavarja a rovarok hibernációs időszakát.

„A tanulmány a Sarcophaga similis nevű húslégy-fajt vizsgálja, de az eredmények bármely állatfajra alkalmazhatók, amelyek kiszámítható környezeti jelekre támaszkodnak a biológiai folyamatok, például a növekedés, a reproduktív viselkedés, az alvás és a migráció szempontjából” – mondta Ayumu Mukai adjunktus, a Setsunan Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője. Shin Goto, az Osaka City Egyetem professzorával együttműködve megállapításaikat a Royal Society Open Science -ben tették közzé. Az urbanizáció ökológiai hatásainak feltárásának gyakori módja a fajok életciklusainak változásának vizsgálata a városi és a környező területen. A városi felmelegedés és az éjszakai mesterséges fény e tekintetben a két legbefolyásosabb tényező. Mivel a városi felmelegedés 5–9 ° C között növelheti a felszíni hőmérsékletet, az alacsonyabb kritikus hőoptimákkal rendelkező fajok, azaz az olyan biológiai folyamatok, mint például a növekedés és fejlődés, amelyek alacsonyabb környezeti hőmérsékleten fordulnak elő, aránytalanul érintettek.

A nap és az év nagy ingadozásai miatt a hőmérséklet megbízhatatlan jel lehet a fajok számára annak eldöntésében, hogy mikor kell aludniuk, szaporodniuk, vándorolniuk stb. és ezt fotoperiodizmusnak nevezik. A fokozott éjszakai fény kiválthatja a rovarok fényperiodizmusát, mégis kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy a városi felmelegedés és az éjszakai mesterséges fény milyen hatással volt a rovarokra természetes élőhelyükön. „Felismerve azokat a feltételeket, amelyekkel az urbanizáció a rovarokat éri, ahol valójában élnek, nagy előrelépés lenne a negatív hatások mérséklésében” – mondta Shin Goto. Ennek megértése érdekében a csapat kísérleteket végzett beltéren és kültéren.

Vélemény, hozzászólás?