A szintetikus droghasználat veszélyei

A dizájner drogok olyan vegyületek, amik a kannabisz vagy más kábítószer hatásait próbálják utánozni, úgy, hogy egy ismert, központi idegrendszerre ható tiltott anyag kémiai szerkezetét módosítják előállításkor, így még legális anyagot kapva. Ez a legnagyobb veszélye ezeknek a szereknek, mivel az emberi szervezetre gyakorolt hatása is változhat. a szakértők szerint életveszélyesek lehetnek az olyan dizájnerdrogok, mint a herbál, vagy a kristály.

A szintetikus drogok függőséget okoznak, elvonási tünetként jelentkezhet az erős izzadás, hányinger, remegés, fejfájás, rémálmok, extrám fáradtság, álmatlanság, hasmenés, hányás. A drog hosszan tartó használata feledékenységet, zavarodottságot és a tiszta gondolkodásra képtelenséget okozhat. Előfordult súlyosabb esetben bénulás is. A szintetikus kannabinoidok a 2000-es években jelentek meg, akkor még legális bódulatot ígérve. Ez a szer a kannabisz fő hatóanyagának a hatásait próbálja utánozni, melyek a szárnyaló hangulat, a csapongó gondolatok, a figyelemzavar, az időérzékelés elvesztése. A kis csomagokban árult, növényi törmelékre szintetikus kannabinoidot tartalmazó oldatot permeteznek.

Az, hogy egy adag mennyit tartalmaz a kábítószertől, az az oldat koncentrációjától függ, emiatt olyan veszélyes A fogyasztó csak akkor veszi észre, hogy a szokásosnál erősebb adagot kapott, amikor a tünetek elhatalmasodnak rajta. A szintetikus drogok használata esetén eszméletvesztés és mozgáskoordinációs problémák sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint a nem szintetikus drogoknál, emellett könnyebben túladagolhatók. Előállításuk olcsóbb, emiatt is olyan népszerűek a droghasználók körében. A veszélyek megismerése segíthet óvatosabbá tenni a potenciális használókat.

Vélemény, hozzászólás?