A SARS-CoV-2 elleni védelmi immunitás legalább nyolc hónapig tarthat

Új adatok arra utalnak, hogy a COVID-19 túlélőinek szinte mindegyike rendelkezik az új fertőzés elleni küzdelemhez szükséges immunsejtekkel.

188 COVID-19 beteg vérmintáinak elemzésén alapuló megállapítások azt sugallják, hogy az új koronavírusra, a SARS-CoV-2-re adott válaszok az „adaptív” immunrendszer minden fontos szereplőjétől, amely megtanul küzdeni a specifikus kórokozók ellen, a kezdeti fertőzés tüneteinek megjelenése után legalább nyolc hónapig tartanak. „Adataink arra utalnak, hogy az immunválasz megvan – és marad is” – mondta Alessandro Sette, aki a vizsgálatot Shane Crotty professzorral és Daniela Weiskopf kutatási adjunktussal együtt vezette. „Egyszerre mértük az antitesteket, a memória B sejteket, a segítő T sejteket és a gyilkos T sejteket” – mondja Crotty. „Tudomásunk szerint ez a valaha volt legnagyobb vizsgálat bármely akut fertőzésre vonatkozóan, amely az immunmemória ezen négy összetevőjét mérte.”

A 2021. január 6-án a Science online kiadásában közzétett eredmények azt jelenthetik, hogy a COVID-19 túlélők hónapokig, esetleg évekkel a fertőzés után védő immunitással rendelkeznek a SARS-CoV-2 vírus súlyos betegségei ellen. Az új tanulmány segít tisztázni a más laboratóriumok COVID-19 adatait, amelyek a fertőzést követő hónapokban drámai csökkenést mutattak a COVID elleni harcban. Néhányan attól tartottak, hogy az antitestek csökkenése azt jelenti, hogy a test nem lesz képes megvédeni magát az újra fertőzés ellen. Sette elmagyarázza, hogy az antitestek csökkenése normális. „Természetesen az immunválasz az idő múlásával bizonyos mértékben csökken, de ez normális. Ezt teszik az immunválaszok. Első szakaszuk van a felgyorsulás, és ezt a fantasztikus tágulást követően végül az immunválasz kissé összehúzódik és állandó állapot „- mondja Sette.

Vélemény, hozzászólás?