A rejtett terhesség fizikai és lelki okai

Gyakran találkozunk a hírekben olyan esettel, amikor a nő csak akkor veszi észre, hogy terhes, amikor már beindul a szülés. Bármilyen meglepő és hihetetlen, hogy ilyen esetek előfordulhatnak, el kell fogadnunk, hogy nem élünk egyformán, a hátterünk, a felvilágosultságunk és a szocializációnk is különböző, testünk működése sem ugyanolyan, ezért nem kell elítélni az ilyen esteket.

2500 terhességből egy olyan terhesség van, amikor szülésig nem tudja a nő, hogy várandós, gyakoribb az az eset, amikor a kismama a 20. hét után fedezi fel a terhességet, ez 475 terhességből egyszer fordul elő. Mindkét esetben rejtett terhességről beszélünk. A hírekben azért kapnak nagyobb hangsúlyt ezek az esetek, mert az emberek szeretnek arról olvasni, mások miben hibáznak és ítélkezni felettük. A rejtett terhességhez fizikai és pszichés okoknak együtt kell fennállniuk. Vannak olyan esetek, amikor az anya azért nem gondol arra, hogy esetleg terhes lehet, mert az orvosoktól úgy tájékoztatták, hogy olyan betegsége van, ami kizárja a teherbeesést. Más esetekben, ha a menstruáció máskor is rendszertelen volt, ki-ki maradozott, nem kelt gyanút a kismamában, hogy babát vár.

A rejtett terhesség hátterében tehát betegség is állhat, amikor a nő fejében erősebb a hit, hogy lehetetlen teherbe esnie, ezért minden terhességi tünetre talál ésszerű magyarázatot. A pszichés okok között előfordulhat az is, hogy az anya tagadásban él és nem hajlandó tudomásul venni az egyre nyilvánvalóbb tényeket. Pszichológusok szerint nincs egyenválasz arra a kérdésre, hogy milyen pszichés ok miatt fordulhat elő rejtett terhesség, mivel minden eset más, különböző háttérrel és bonyolult lelki folyamatokkal. Amivel a környezetünkben előforduló rejtett terhesség esetén segíthetünk, az az, ha ítélkezés nélkül támogatjuk az érintett hölgyet és családját.

Vélemény, hozzászólás?