A népszerű peszticid hozzájárulhat a globális elhízási válsághoz

A McMaster Egyetem tudósai által vezetett tanulmány szerint egy általánosan használt peszticid részben felelős lehet a globális elhízási járványért. A kutatók felfedezték, hogy a kloropirifosz, amelyet Kanadában tilos élelmiszereken használni, de a világ számos más részén széles körben permeteznek gyümölcsökre és zöldségekre, lelassítja az egerek barna zsírszövetében lévő kalóriák égetését.

A kalóriaégetés csökkentése, a diéta által kiváltott termogenezis néven ismert folyamat, a szervezet ezeket az extra kalóriákat tárolja, elősegítve az elhízást. A tudósok a felfedezést 34 barna zsírsejtekben általánosan használt peszticid és gyomirtó szer tanulmányozása és a klórpirifosz hatásának vizsgálata során végezték el a magas kalóriatartalmú étrenddel táplált egereken. Eredményeiket a Nature Communications-ben tették közzé, és fontos következményei lehetnek a közegészségügyre. „A barna zsír a szervezetünk anyagcsere kemencéje, amely kalóriákat éget el, ellentétben a normál zsírral, amelyet tárolunk. Ez meleget termel, és megakadályozza, hogy a kalória normál fehér zsírként kerüljön a testünkre.

„Az étrend és a testmozgás körüli életmódbeli változtatások ritkán vezetnek tartós fogyáshoz. Úgy gondoljuk, hogy a probléma egy része lehet az anyagcsere kemence belső visszahívása a klórpirifosz által.” Steinberg szerint a klórpirifosznak csak napi 40 kalóriával kell gátolnia a barna zsír energiafelhasználását, hogy felnőtteknél elhízást okozzon, ami évente további öt kiló súlygyarapodást jelentene. Azt mondta, hogy bár számos környezeti toxin, köztük a klórpirifosz, összefüggésben áll az emberek és állatok elhízási arányának növekedésével, ezeknek a tanulmányoknak a többsége a súlygyarapodást az élelmiszerbevitel növekedésének tulajdonította, és nem a kalóriák elégetésének. Míg Kanadában tilos a klór-pirifosz élelmiszereken való felhasználása, az importtermékeket még kezelni lehet vele.

Vélemény, hozzászólás?