A méregkivonás és az egzotikus háziállatok kereskedelme felgyorsíthatja a skorpiók kihalását

A finn Turku Egyetem Biodiverzitási Egységének kutatói által közzétett cikk rávilágít arra, hogy az amatőr méregkitermelés hogyan fenyegeti a skorpió fajokat. A fenntarthatóan előállított skorpiómérgek fontosak például a farmakológiai iparban.

Az elmúlt években azonban drámai módon megnőtt a kereskedelemmel foglalkozó emberek száma, és a skorpiók hatalmas száma a természetből származik. Ez a fejlődés számos skorpiófaj jövőjét veszélyezteti. A skorpiók több mint 430 millió éve léteznek a Földön. A jelenleg több mint 2500 fennmaradt fajt magában foglaló skorpiók szinte az összes főbb szárazföldön előfordulnak számos élőhelyen, a sivatagoktól a trópusi esőerdőkig és barlangokig. Minden skorpió ragadozó, és mérgét a zsákmány leigázására és megbénítására, valamint védekezésre használja. A skorpiómérgek nagyon összetettek, és felhasználják őket a kutatásban. Hírnevük ellenére a legtöbb skorpiófaj ártalmatlan az emberre, és csak körülbelül 50 fajban életveszélyes a méreg. A skorpió csípése évente körülbelül 200 halálesetet okoz.

„A skorpióméreg iránti érdeklődés sajnos oda vezetett, hogy hatalmas mennyiségű skorpió gyűlik össze a természetből. Iránban például a közösségi médiában elterjesztették azt az állítást, miszerint a skorpióméreg literenként tízmillió dollárba kerül. A helyzet fokozódásával illegális skorpió farmokat hoztak létre az országban, és több tízezer skorpiót gyűjtöttek ezekbe a gazdaságokba. Ezzel párhuzamosan az élő skorpiók nevelésére, forgalmazására és tömeges forgalmazására szakosodott vállalkozások virágzásnak indultak, emiatt a skorpió gyorsan veszélyeztetetté válik „- mondja Alireza Zamani doktorjelölt, a finn Turku Egyetem Biológiai Sokféleség Egységéből. A biodiverzitás csökkenése riasztó ütemben gyorsul a népesség növekedése és a természeti erőforrások ezzel kapcsolatos fenntarthatatlan túlzott kiaknázása miatt.

Vélemény, hozzászólás?