A majonézről bővebben

Azok, aki szeretnek sürögni-forogni a konyhában, és azok is akik ugyan főzni nem nagyon szoktak vagy nem szeretnek, tudják, hogy az alapanyagokon van tulajdonképpen a lényeg. A gasztronómia egy nagyon tág terület és rengeteg szegmense létezik.  A különféle szószok, öntetek, mártások sok esetben nagyon fontos alkotóelemei egy ételnek.

A majonéz tulajdonképpen nem más, mint tojássárgájából és növényi olajból készülő mártás, amelyet citromlével, tormával, tárkonnyal, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni. Maga a szó eredete nem tisztázott, könnyen elképzelhető azonban, hogy a francia moyenaise szóból származik, melynek alapja a moyeeu régebben a tojássárgáját jelentette franciául. Egy francia szakács szerint azonban a magnonaise szóból származik, ami azt jelenti, hogy kavarni. A nevének eredete és a mártás története is tulajdonképpen bizonytalan. Sokan úgy tartják, hogy 1756-ban találta fel Armand de Vignerot du Plessis, Richelieu hercegének szakácsa, miután a herceg hadserege győzött Mahón városánál a spanyol Menorca szigetén és a győzelem emlékére nevezte el mahonnaise-nek, amiből később egy véletlen nyomtatás béli hiba miatt mayonnaise lett.

Az egyszerű majonéz elkészítéséhez nincs másra szükség mint tojássárgája, olaj, mustár vagy citromlé, só bors. Egy tojássárgájához fokozatosan adjuk hozzá az olajat miközben kevergetjük és ezt addig csináljuk, amíg el nem érjük a kívánt mennyiséget. Miután ez kész ízlés szerint rakunk bele sót, borsot, mustárt vagy citromlevet. A majonéz nagyon sok ételhez kiváló hozzávaló, mint például a padlizsánkrém, tojáskrém, cukkinikrém, de nagyon jó kiegészítője a különféle salátáknak, burgereknek is. Ha tehetjük akkor készítsük el házilag, mivel sokkal finomabb lesz az íze, és mindössze pár perc alatt kész is van.

Vélemény, hozzászólás?