A lakókörnyezet befolyásolja a kutyák és gazdáik mikrobiotáját és egészségét

Városi környezetben az allergiás betegségek gyakoribbak a kutyák és gazdáik körében, mint a vidéken élők esetében. Úgy tűnik, hogy a szimultán allergiás tulajdonságok összefüggenek a környezetben található mikrobákkal, de az egészség szempontjából releváns mikrobák kutyák és emberek között különböznek.

A DogEnvi néven ismert közös kutatási projektben a Helsinki Egyetem, a Finn Környezetvédelmi Intézet és a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói korábban megfigyelték, hogy a kutyáknak nagyobb az esélyük az allergiára, ha gazdájuk is allergiás tünetekben szenved. Egy új tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy az allergiás tulajdonságok ilyen egyidejű jelenléte összefügg-e a kutyák és gazdáik által megosztott bél- vagy bőrmikrobákkal. Összesen 168 vidéki és városi környezetben élő kutyatulajdonos pár vett részt a vizsgálatban. „A kutatások azt mutatják, hogy a vidéki területeken élő kutyáknak és tulajdonosoknak alacsonyabb az allergiás betegség kialakulásának kockázata a városi területekhez képest. Feltételeztük, hogy vidéken mind a kutyák, mind a tulajdonosok ki vannak téve az egészséget elősegítő mikrobáknak.

A bőr mikrobiota jobban változott a vidéki térségben élő emberek között a városi társaikhoz képest. A változatos és változó mikrobiális expozíció pontosan az lehet, ami az ezzel járó egészségügyi hasznot hozza „- mondja Jenni Lehtimäki vezető kutató, a Finn Környezetvédelmi Intézet munkatársa. Úgy tűnt, hogy a kutyák és gazdáik mikrobákat osztanak meg a bőrükön, de nem a bélben. A tanulmány kimutatta, hogy a lakókörnyezetnek szignifikánsan jelentősebb hatása volt a bőr mikrobiotájára, mint a kutyák és emberek bélrendszerére. A városi területeken élő kutyák bőrén több mikroba található, amelyek általában megtalálhatók az emberi bőrön, ezt okozhatja az emberre jellemző mikrobák felhalmozódása beltérben és városi területeken, ezt a jelenséget pedig már korábban megfigyelték.

Vélemény, hozzászólás?