A közösségi oldalak hatásai a gyerekekre

Manapság egyre több helyen szembesülünk azzal, hogy a közösségi háló nagyobb szerepet játszik az emberek mindennapi életében, sőt még a fontosabb akár életre szóló eseményekben is. Szinte már függünk a közösségi oldalaktól és társas emberi kapcsolatainkat is hanyagoljuk.

Főleg a fiatalok körében hódít ez a fajta kapcsolattartás, mára már nem túlzás azt mondani, hogy elképzelhetetlen az élete a gyerekeknek a közösségi oldalak nélkül. Szinte életük és fejlődésük részévé vált. Az sem botránkoztat meg senkit, ha akár egy csecsemőnek vagy egy kis óvodásnak saját közösségi oldala van. Gyakran a szülők is sokat segítenek abban, hogy gyermekük a közösségi hálók rabjává váljanak. Ezek az oldalak nagy nyomást helyeznek a gyerekekre, gondoljunk csak arra, hogy kortársaik hatására ösztönözve érzik magukat egy vagy több ilyen közösségi hálóhoz való csatlakozásra, mivel ők sem akarnak kilógni a sorból. Akár függőséget és személyiség zavarokat is okozhatnak ezek a közösségi oldalak a gyerekek körében, ezért minden szülő elővigyázatosan kell, hogy kezelje ezt.

Rengeteg veszélyt rejtenek magukban, sokakkal ismerkedhetnek meg, akik akár érzelmileg bántalmazhatják a gyerekeket, ugyanakkor bármilyen információt, vagy akár intim képeket is csalhatnak ki tőlük különböző hazugságok segítségével. Ezekhez a virtuális közösségekhez való szorongásos tartozás rengeteg lelki bajhoz vezethető vissza. Kisgyermek korban a legdurvább a lelki bántalmazás, avagy a megbélyegzés mely ezeken a közösségi oldalakon is folytatódhatnak a játszóterek vagy az iskola falain kívül, így még több ember szeme elé tárva a dolgot. A közösségi oldalak nagy hátránya az is, hogy a személyes kontaktus teljesen eltűnik, inkább e felé a virtuális közösség felé fordulnak, mintsem azok felé, akik tényleg igazán segíteni tudnának problémáikon. Akár teljes elfordulást is eredményezhet a valós társas emberi kapcsolataitól. Továbbá a helytelen írásmód, és a szleng használat lesz a bevett nyelvezet a gyerekek között.

Vélemény, hozzászólás?