A korai menstruáció gyakori okai

Szóval, már járt a mosdóban, és észrevette az árulkodó vérfoltot a fehérneműjén? Ne essen pánikba. A korai menstruációnak számos oka van – és ezek mind normálisak, szóval ne aggodalomra nincs ok.

Az étrend és a testmozgás befolyásolja a hormonokat, a hormonok pedig szabályozzák a menstruációs ciklust. Ha nemrégiben új diétába vagy edzésbe kezdett, ez lehet a korai menstruáció oka. A drasztikus súlygyarapodás vagy fogyás szintén súlyosan megváltoztathatja a hormonszintjét, és kibillentheti a menstruációs ciklust. A stressz érzése számos kémiai változással jár a szervezetben, és ez gyakori oka a korai menstruációnak. De ügyeljen arra, hogy a stressz a menstruáció késését is okozhatja. Ez csak annak a jele, hogy a teste reagál arra, ami az életében történik. Bármilyen jelentős változás a rendszeres időbeosztásában (utazás, nyaralás) megváltoztathatja a hormonok szabályozását. Ugyanez vonatkozik az alvásra is. Ha a közelmúltban drasztikus változtatásokat hajtott végre az alvási ütemezésében, ez hatással lehet a menstruációs ciklusát szabályozó hormonokra is, és a menstruációja a vártnál korábban jelentkezhet. Ezek az ingadozások kiegyenlítődnek, amint az ütemterv rendeződik.

Ha a közelmúltban kezdett menstruálni, nagyobb a valószínűsége, hogy rendszertelen ciklusokat tapasztal – ami azt jelentheti, hogy a menstruációja a várt idő előtt jön meg! Ennek az az oka, hogy a menstruációs ciklust szabályozó hormonok új dolgot jelentenek a szervezete számára, és még nem érte el őket teljesen. Egyes lányoknak akár egy évig is eltarthat, hogy rendszeres menstruációs ciklusuk legyen, egészen addig tehát ne aggódjon, ha a menstruációja egy héttel korábban érkezik vagy késik. A másik ok, amiért korai a menstruáció, az az, hogy valójában ez nem a menstruáció. Ha korán jön a menstruációja, és nagyon enyhe, akkor a fehérneműben megjelenő vér lehet, hogy egyáltalán nem a menstruációja, hanem csak pecsételés.